Британският паунд се понижи след изявлението на Тереза Мей

Ръст за благородните метали, спад при петрола

Доларът започна седмицата с понижение спрямо повечето основни валути, след като в края на миналата седмица отчете повишение, възползвайки се от данните за неселскостопанската заетост в САЩ. Към момента пазара е добре позициониран преди встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Доларовият индекс, който измерва изменението на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути се понижи с 0.3 на сто до 101.93.

EUR/USD нарасна с 0.4% до 1.0587. Японската йена бе сред най-силно представилите се валути спрямо долара, след като успя да поскъпне с 0.85% до 116.06.

Британският паунд бе единствена сред основните валути, която поевтиня спрямо зелените пари. Лирата отстъпи с над процент, след като Тереза Мей заяви, че Великобритания ще има нужда от нови търговски взаимоотношения с ЕС след излизането си. Британският премиер каза още: Ние ще бъдем извън ЕС, поради което ще преговаряме за нови взаимоотношения не само в търговията, но и в други области. В резултат британската валута отстъпи до 1.2166 като по-рано през деня достигна 1.2130.

На развиващите се пазари двоиката долар/юан се повиши с 0.44%, достигайки 6.8768.

Понижение в доходността по облигациите

Доходността по 10- годишните американски облигации започна седмицата с понижение от 5 базисни пункта, достигайки 2.365%. В същото време 2- годишните книжа отстъпиха до 1.182%.

В Европа 10- годишните германски бундове спаднаха до 0.278%. Доходността по испанския и португалския суверенен дълг намаля съответно до 1.471% и 3.976%. 

Ръст за благородните метали, спад при петрола 

Златото започна седмицата с повишение, подкрепено от слабостта на долара както и от изявлението на британския премиер Тереза Мей, която се обяви за нови търговски взаимоотношения с ЕС, след като страната напусне Общността. Благородният метал поскъпна с 0.7 на сто до 1181 долара за тройунция.

При основните метали цинка бе водещ, подкрепен от ограничаването на предлагането в Китай. Жерязната руда е подкрепена от цената на стоманата в Китай.

Петролът отчете силен спад от почти 4%. Черното злато се понижи до под 52 долара за барел поради опасенията, свързани със споразумението на ОПЕК за ограничаване на производството. 

Смесено представяне на фондовите пазари

Американските индекси започнаха новата седмица със смесено представяне. Dow Jones записа понижение от 0.4 на сто, затваряйки на ниво от 19 887. S&P 500 също загуби 0.4% от стойността си. Най-слабо се представиха акциите на енергийните компании, повлияни от поевтиняването при петрола. Nasdaq се покачи с 0.2%, достигайки нов връх на 5532. Индексът на волатилността VIX се покачи с 0.26 или 2.3% до 11.58.

Като цяло в Европа повечето пазари завършиха с понижение, притиснати от слабото представяне на банковите акции. FTSE 100 продължи със силното си представяне, записвайки десета поред печеливша сесия. Британският индекс достигна и нов връх на 7 238 пункта. Продължаващото му силно представяне бе подпомогнато и от отслабването на лирата.

При акциите книжата на Glencore приключиха търговията с ръст от 3.6%.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | Великобритания | облигации | акции | паунд | продукт

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини