БСП плаши със спиране на еврофондовете

От Столетницата са притеснени, че от ГЕРБ им готвят капан

17:59 18.01.2017

България е в задънена улица по отношение на усвояването на средствата от европейските фондове. Това мнение изразиха пред журналисти депутати от "БСП Лява България" в парламента. Според тях забавянето се дължи на управлението на ГЕРБ. 

Според Иван Иванов, депутат от левицата, статистиките не отговарят на истината за усвояването на европейските средства. По думите му, за три години от настоящия седемгодишен програмен период изплатените средства от Европейските фондове по данни на Министерство на финансите са малко над 5%, по данни на системата ИСУН- около 7%, което в изплатени средства са близо 1 млрд. евро от 17 млрд.

"Близо една четвърт от тези плащания обаче са отишли не директно в бизнеса, общините или други реални ползватели на средствата, а в банките”, обясни Иванов.

Според Иванов от получените от Европейската комисия траншове едва 78 млн. евро – под 1% от общия бюджет на програмите са на база реално изпълнени дейности и отчетени разходи, а останалото са авансови плащания.

От БСП смятат, че под въпрос е поставено изобщо съществуването на Програмата за морско дело и рибарство, която е на стойност 450 млн. лв. Ситуацията според тях е същата при Фонда за управление на миграцията в размер на 82 млн. лв.  и Фонд вътрешна сигурност, който трябва  да подобри състоянието на българските полицаи и е в размер на 370  млн. евро. 

Според левицата има опасност от спиране на средства по еврофондовете още тази година. Това се дължи на факта, че страната ни не е изпълнила 14 от 45-те предварителни условия, залегнали в Споразумението за партньорство за периода 2014-2020, а срокът за изпълнението на предварителните условия е бил до края на 2016 г.  

Депутатите са на мнение, че т.нар. Фонд на фондовете, към който бяха насочени 777 млн. евро от оперативните програми, не работи ефективно и от "тези пари не е похарчено нито едно евро, няма нито една сделка или споразумение с банки".

"През втората половина на 2017 г., при друго правителство, най-вероятно не на ГЕРБ, може отново да щракне капанът, заложен от този кабинет на ГЕРБ – спиране на средства от ЕК, смятат от БСП.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврофондове | БСП | Миша Зверев | социални услуги

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини