Будапеща - Един град, две гледки (снимки)

Унгарската столица се чувства и изглежда така, сякаш не се е променяла дълъг период от време

Един град, два изгледа – за всичко – Буда и Пеща. Макар и на само мост разстояние от двете страни на Дунав двата града са създадени отделно.Унгарската столица се чувства и изглежда така, сякаш не се е променяла от дълъг период от време. Но Будапеща е сравнително нова - резултат от сливането между две различни места през 1873 г. - Буда на западния бряг на река Дунав и Пеща на отсрещния бряг.


Резултатът - Будапеща, звучи толкова по-естествено от други побратимени градове. Построено на поредица от хълмове, Буда е мястото на Хабсбургите и все още пази този императорски въздух нa постоянно богатство.


Тук е запазен Старият град – с църквата Св. Матиаш от XIII век, паметникът на Свети Стефан и Рибарските Кули, с кулата, която предлага панорамна гледка към града. 


Но основната атракция на Буда е Кралският дворец, построен в бароков стил в началото на XVIII век на мястото на разрушен средновековен замък.


Будапещенските бани - символ на града и неговото най-важно място за почивка. Жителите и гостите на града често ги посещават след дългия ден. Най-известните са Сечени, Гелерт, Лукач, Кирали и Рудас.


На източния бряг на Дунав е Пеща - в контраст с хълмистата Буда тя е равна. В тази част на града е концентрирана голяма част от архитектурните паметници, които са си струва да посетите: от богатите имения и дворци, църкви и паркове до търговските обекти и театрите.


Най-впечатляващият паметник в цяла Унгария - подредените на кея край Дунав 60-те обувки от чугун, посветени на евреите, избити от унгарските нацисти и хвърлени в река Дунав по време на Втората Световна война. 


Паметникът е открит през 2005 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Будапеща | снимки | облекло

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини