Денонощните аптеки - само 10 в страната

В 11 общини няма нито една аптека

Снимка: Стоян Йотов
17:48 05.10.2016
По официални данни денонощните аптеки в България са едва 10. Общо регистрирани са 4200, но реално работят между 3600 и 3800 в цялата страна. От тях 2100 имат договор с Националната здравно-осигурителна каса, а едва 20-ина аптеки приготвят сами лекарства.

Тревожните данни изнесе председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Въпреки това, България е на второ място в ЕС по брой аптеки на глава от населението - на 1 аптека се падат около 1900 жители. Пред нас са само Кипър и Гърция. В Дания, например, съотношението е 15 000 души на една аптека. 

В същото време в страната ни има 11 общини, където няма аптеки, няма никакъв достъп до аптечна грижа. В 17 областни града няма денонощни аптеки, каза още Гетов.

Според него аптеките у нас са оставени да работят в безумна конкуренция, липса на всякаква регулация за откриване на аптеки, непрекъснат натиск и ерозия на цените на лекарствата, високо ДДС и други неблагоприятни фактори от чисто икономически и пазарен характер. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фармацевти | аптеки | Иновации и конкурентоспособност | Договора от Преспа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини