Доларът се отдалечи от рекордите

Опит на златото за по-сериозен растеж

Непроизводственият ISM индекс в САЩ се задържа на 57.2, което е по-добър резултат от очакванията за 56.8.

ADP измерването на частните работодатели излезе много по-слабо от очакваното само ден преди публикуването на правителствените данни за трудовата заетост. Доклада показа ръст от 153 000 работни места спрямо предишен резултат от 215 000 и очаквания за 175 000.

Първоначалните молби за помощи срещу безработица спаднаха от 263 000 до 235 000 при очаквания за понижение само до 260 000.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп заплаши Тойота, че ще наложи голямо гранично мито на компанията заради плановете й да изгради завод в Мексико. Друга новина показа, че Тръмп е против сливането на Ей Ти енд Ти и Тайм Уорнър, защото според него новата компания би концентрирала прекалено много власт в медийната индустрия.

На валутните пазари бяха налице силни разпродажби на долари, които започнаха по време на азиатската търговия през двойката долар/юан. Движенията бяха последвани от спад на доходността на американските облигации. Лихвите по десет годишните книжа слязоха от 2.45% на 2.34%, най-ниско ниво след началото на декември.

При основните валутни двойки най-голямо движение претърпя долар/йена, което отчете спад от 1.6% и слезе с 3 фигури за 2 дни като приближи подкрепата при 115.

Евро/долар приближи съпротивата при 1.0650 и вероятно трудно ще я преодолее. 

Спад на лихвите в Америка и ръст в Европа

Доходностjа по десетгодишните облигации в САЩ се срина с 9 базови пункта до 2.34%, което е едномесечно дъно и най-голям спад за деня след 27 юни.

От друга страна обаче лихвите по европейските облигации нараснаха най-вече заради голямото предлагане от Франция и Испания.

Десетгодишните книжа в Германия увеличиха доходността си с 2 базови пункта до 0.30%, в Италия с 5 базови пункта до 1.92%, в Испания също с 5 базови пункта до 1.48%, в Португалия с 3 базови пункта до 3.93%.

Опит на златото за по-сериозен растеж

Златото се повиши над съпротивата на 1160 долара и се насочи към 1180 долара до най-високите си нива след началото на декември. Движението дойде едновременно със слабостта на долара. Следваща важна съпротива е 1200 долара. Паладиумът спадна след ралито от 11% в последните 4 дни.

Според проучване на Блумберг, медта има потенциал да нарасне още значително благодарение на силата на PMI индекса в Китай.

Въпреки силните нива на запасите на петрол и дизел, американския лек суров петрол нарасна и затвори с ръст от 0.8%. Подкрепа оказа новината, че Саудитска Арабия е намалила производството в съответствие със споразумението.

Английските акции пробиват рекордни нива

Стандард енд Пуърс затвори минимално по-ниско заради слабостта на финансовия сектор и на продавачите.

За сметка на това акциите във Великобритания разшириха печалбите и FTSE 100 напредва на рекордна територия. Начело на растежа бяха строителните фирми.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: долар | акции | пазари | злато | Li-Ion батерии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини