ФБР се превърна от ловец в плячка

Правосъдното министерство разследва Бюрото заради разкритията около Хилъри Клинтън

Министерството на правосъдието на САЩ започва разследване срещу ФБР заради публичните разкрития за Хилари Клинтън, които Бюрото направи около президентските избори, съобщиха от ведомството, цитирани от Reuters.

Проверката ще се съсредоточи върху публичните изявления на директора на ФБР Джеймс Коми, установявайки дали те могат да бъдат считани за „неправилни съображения“. Самата Клинтън отчете изявленията като удар върху публичния й имидж и фактор за поражението й.

Скандалът избухна след като стана ясно, че Хилъри е използвала личен мейл за служебна кореспонденция, докато е била държавен секретар на президента Барак Обама, а част от съобщенията са съдържали класифицирана информация.

Генералният инспектор на правосъдното ведомство Майкъл Хоровиц заяви, че е решил да предприеме разследването „в отговор на исканията на различни председатели и членове на комисии в Конгреса, както и различни обществени организации и техните членове“.

Въпреки че ФБР в крайна сметка се отказа от идеята за наказателно преследване срещу Клинтън, демократите заявиха, че разкритията на Коми са навредили на нейния имидж и са довели до отлив на избиратели точно преди изборите. Те смятат, че действията му са политически мотивирани в полза на Тръмп и републиканците.

Правоприлагащите органи, вкл. и ФБР, по принцип не разкриват информация за следствени действия, които не завършват с криминални обвинения. Ако при проверката се появят доказателства за неправомерно поведение, ще бъдат предприети дисциплинарни наказания срещу съответните служители.

Коми заяви, че ще сътрудничи напълно и „е благодарен“ на Хоровиц за проверката. „Той е напълно независим професионалист. Силно се надявам, че публично ще обяви наблюденията и заключенията си, защото всички биха имали полза от внимателнo обмислена оценка и прозрачност по този въпрос“, посочи Коми.

Според говорителя на Клинтън Брайън Фалън действията на шефа на ФБР „са имали крещяща нужда от независима оценка”.

Изявленията на Коми не са били „честни, професионални и в съответствие с политиката на Федералното бюро за разследване“, смята сенатор Дик Дърбин, един от най-влиятелните кадри на демократите в американския Сенат.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп, който ще положи клетва и ще встъпи в длъжност на 20 януари, няма да има право да прекрати проверката. Федералният закон обаче позволява на американския президент да освободи генералните инспектори за федералните агенции, стига да представи пред Конгреса писмено уведомление и обосновка за хода си 30 дни по-рано.

По време на предизборната кампания Тръмп перфектно се възползва от скандала с имейлите и многократно обвиняваше Клинтън в незаконни действия. В един от дебатите той дори се ангажира да я вкара в затвора, ако бъде избран, но впоследствие се отказа от намерението си.   Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | ФБР | проверка | Доналд Тръмп | разследване | Хилъри Клинтън | анаеробни | Zen Noh foods | Кириакос Мицотакис | Чо Ин-гок | китоловство | китове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини