Финландия експериментално въвежда безусловния базов доход

2000 безработни ще получават по 560 евро за срок от 2 години

Финландският парламент официално е приел въвеждането на безусловен базов доход. Проектът ще стартира от 1 януари 2017 г. и в него ще участват 2000 безработни. Предвидената сума ще е в размер на 560 евро, съобщи Basic Income Earth Network.

В проекта ще участват 2000 безработни, избрани на случаен принцип чрез специален алгоритъм. Единствените условия са да са в трудоспособна възраст и да получават обезщетения за безработица. Именно към тези социални плащания ще бъде добавен базовият доход, той ще се изплаща в продължение на 2 години.

През август Министерството по социалните въпроси и здравеопазването на Финландия представи законопроект относно тестовото въвеждане на безусловния доход, който бе официално одобрен от парламента през декември. Експериментът стартира точно в началото на 2017 г. и на 9 януари 2017 г. участниците в него ще получат първите заплащания. Проектът ще продължи до декември 2018 г.

Мнозина обаче са смутени от твърде малката сума – във Финландия за 500 евро е трудно да се намери под наем дори и едностайна квартира.

Основната цел на проекта е да се прецени дали безусловният доход насърчава заетостта. Експерти ще сравнят нивата на заетост сред получателите му с тези на група от хора, които продължават да получават обичайните помощи за безработица.

Финландският модел е интересен с това, че при получаване на обезщетение за безработица, не може да се работи на друго място, докато получаващите безусловен базов доход нямат подобни ограничения и могат да получават както заплата, така и базов доход.

Финландските власти се интересуват от базовия доход заради потенциала му да намали усилията, необходими за получаване на финансова помощ и „да освободи време и ресурси за други дейности като работа или търсене на работа“. Той ще подпомогне необходимите финансови разчети колко ще струва въвеждането на национален базов доход.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Финландия | безработни | заетост | обезщетения | награди Грами | последни думи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини