"Газпром" одобри първите €310 млн. за "Турски поток"

South Stream Transport B.V. трябва да върне заема до 2020 г.

14:27 30.12.2016

Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил кредит от 310 млн. евро за изграждането на проекта „Турски поток”. Заемът е отпуснат на дъщерната компания South Stream Transport B.V., която ще изгражда морската част на газопровода.

Средствата ще бъдат използвани от дружеството за финансиране на разходите за строителството на „Турски поток”.  310-те милиона ще се използват за доставката на тръби и оборудване, съхранение и изпълнение на строително-монтажни дейности, покупка на други стоки и услуги, както и за общи административни разходи.

Крайният срок за погасяване на заема е до 30 юни 2020 г., когато проектната компанията ще трябва да възстанови изцяло сумата. По договор месечната лихва е 1.13%. Тя ще се начислява от "Газпром" само върху остатъка от основния дълг. За закъснение при връщане на главницата или лихвите "Газпром" има право да санкционира South Stream Transport B.V с 0.1% от просрочената сума за всеки календарен ден.

Проектът "Турски поток" бе представен от Русия през декември 2014 г. като замяна на "Южен поток". Първоначално се планираше морският участък на съоръжението да има четири линии с мощност по 15.75 млрд. куб м всяка. Преговорите обаче бяха спрени, включително и заради кризата в руско-турските отношения. След преговори между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган през август в Санкт Петербург бе решено работата по проекта да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 км, а на сухопътния - 180 к, Проектът е оценяван на 11.4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | Газпром | преизбиране | Марин Ангелов | цена на американските изтребители

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини