ГЕРБ: Ограничението от 35 секции отпада, но само за държави от ЕС

Вотът "Не подкрепям никого" ще се брои и ще има значение при резултатите

16:46 17.10.2016

ГЕРБ предлагат да отпадне ограничението от 35 избирателни секции в чужда държава, но само за страните от Европейския съюз. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), след като от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента изменения в Изборния кодекс.

По думите му в САЩ, Канада и Австралия няма предпоставки за разкриването на допълнителни секции, тъй като подадените заявления отговарят на броя на сега предвидените.

Кирилов посочи, че са направили известни промени в първоначалния вариант на законопроекта и затова са се забавили повече от 2 часа и половина с внасянето му, но са намерили по-доброто и адекватно решение.

От ГЕРБ предлагат да се създаде правна възможност при необходимост с решение на ЦИК, взето включително и в деня на изборите, в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборни урни.

По този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някои от секциите в чужбина има по-голяма, свръхактивност, да може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес, така че избирателите да не са притеснени да гласуват, обясни Кирилов.

ГЕРБ предлага за всички видове избори вотът за квадратчето „Не подкрепям никого“ да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. От партията са убедени, че това квадратче е необходимо, защото е въведено задължително гласуване.

Според Кирилов партията вече на няколко пъти е отчела претенциите на по-малките си коалиционни партньори, но не може винаги да се съобразява с тях, така че „Не подкрепям никого“ ще остане.

В бюлетината на балотажа ще има 2 имена и квадратче „Не подкрепям никого“, но ще се броят реалните бюлетини за реалните кандидати, обясни още председателят на правната комисия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | промени | дълга | Райчо Райчев | производство на процесори