ГЕРБ предложи Цецка Цачева за президент

Кандидат-вицепрезидент ще бъде вицеадмирал Пламен Манушев, който командваше военоморските сили и е бил началник на Генералния щаб на Българската армия

11:52 02.10.2016
Това обяви премиерът Бойко Борисов на специална пресконференция в НДК. Кандидат-вицепрезидент ще бъде вицеадмирал Пламен Манушев, който командваше военоморските сили и е бил началник на Генералния щаб на Българската армия. Според няколко социологически агенции кандидат-президентската двойка на ГЕРБ задължително ще бъде на балотаж и с голяма вероятност ще го спечели. Имената бяха обявени почти в последния момент. Според Борисов изборът се е спрял върху Цачева заради познанията й върху законодателството и подготовката й във външната политика.

По неговите думи, ако тя спечели изборите, няма да се отрича от партийната си принадлежност, както са направили предишните президенти. „Двойката, която излъчим, вечерта след изборите трябва по закон да заяви, че вече не е от нас“, каза Борисов, добавяйки, че не разбира защо трябва да е така. „Всеки го е казвал, но и Първанов си беше на БСП, и Стоянов си беше на СДС. Плевнелиев искаше да покаже, че е различен, но не му се получи“, каза министър-председателят.

„Вече няма да е така, става нещо различно“, добави премиерът. Той е на мнение, че властите трябва да работят в синхрон, като според него така е в много европейски държави. „Две от основните функции на президента са да бъде върховен главнокомандващ и да води външна политика. Как ще прави външна политика, ако президентът е в конфронтация с външния министър например?“, запита риторично Борисов.

Борисов се обоснова и защо не се е съгласил да издигне някой от другите разгледани кандидати – Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова или Димитър Николов. Според него и тримата са по-важни на постовете, които заемат, а и смяната им би излязло скъпо на бюджета. Той говори и за своята кандидатура, която също е стояла на дневен ред, но с напускането на премиерския пост той би предал доверието на симпатизантите на партията. „Моето политическо дълголетие е силата на ГЕРБ. Не е поста“, каза Борисов.

Според него Фандъкова би спечелила изборите още на първия тур. “Издигането на Фандъкова води до избори в София, ново харчене на пари и поне месец нестабилност. А ние с нея поехме е ангажимент към софиянци”, каза премиерът.

Той даде същата обосновка защо не е издигнал кмета на Бургас. С огромната му роля в управлението на държавата пък беше обяснено отхвърлянето на Томислав Дончев като кандидат. „Той е моторът и генератор на идеи в Министерски съвет. Това ми е най-лесният човек за работа. Разбира от половин дума, а после свършва работа или поне идва с готово предложение как да се реши. Тежко ще се отрази на управлението, ако го бях номинирал“, каза Борисов.

Коя е Цецка Цачев

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Цецка Цачева е омъжена и има един син. Завършва задочно право в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“. Работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партия „ГЕРБ“ в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партия ГЕРБ за Плевен. Преди да бъде избрана за общински съветник, е 7 години и половина е консултант на община Плевен.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП – Румен Петков.

Избрана е за председател на 41-то Народно събрание на Република България на 14 юли 2009 г. с 227 гласа „за“ и трима „въздържали се“, с което става първата жена председател на Народното събрание в цялата история на България.

На 27 октомври 2014 г. е избрана за председател на 43-то Народно събрание на Република България с 219 гласа „за“, 12 гласа „против“ и 1 „въздържал се“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Томислав Дончев | президент | Закон за приватизация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини