Иво Прокопиев стана обвиняем заради продажбата на EVN

По същото производство са привлечени бившите министри Дянков и Трайков

Прокуратурата привлече като обвиняем бизнесмена и медиен издател Иво Прокопиев. Той е обвинен, че в периода май - юни 2011 г. е съучаствал на тогавашния заместник министър-председател и министър на финансите Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията на остатъчния държавен дял от енергоразпределителното дружество ЕВН, което бе извършено през борсата.

По досъдебното производство на прокуратурата, по което бе привлечен като обвиняем бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предстои предявяване на обвинение на бившия вицепремиер Симеон Дянков.

Иво Прокопиев е с мярка подписка, а разследването продължава, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Бизнесменът е свързан с "Булброкърс" ЕАД – инвестиционният посредник, участвал при борсовата продажба на 33% от електроразпределителното дружество през 2011 г. Компанията е обвинена, че като инвестиционен посредник не е направил анализ за определяне стойността на предложените акции. 

От своя страна посредникът обяви в позиция, че фактическата страна на изнесените от прокуратурата данни за продажбата на остатъчните дялове в EVN са неверни. В нея се казва още, че прокуратурата има своите „видимо политически активности и битки три месеца преди парламентарните избори“.

Преди Нова година прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на бившия министър на икономиката и енергетиката и кандидат за президент на последните избори Трайчо Трайков. Във вторник прокуратурата привлече като обвиняем по казуса с EVN и бившия финансов министър Симеон Дянков. Държавното обвинение изпрати призовка до него на адреса му в София, въпреки че е публично известно, че той живее от години във Вашингтон. След което го пусна за държавно издирване. Веднага след това Дянков реагира на призовката като се е свързал с прокуратурата и е изразил готовност да бъде разпитан по казуса.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дело | прокуратура | EVN | Джесика Нигри

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ