Как да се предпазим от опасното море?

Полезни съвети за измъкване от хватката на мъртвото вълнение

11:17 07.08.2016

Мъртвото вълнение е една от най-големите опасности, които крие морето. То е и сред най-честите причини за удавяния. Спасител от Бургаския плаж даде полезни съвети пред Нова телевизия за това как трябва да реагираме, ако попаднем в смъртоносната прегръдка на вълните.

„Не трябва да се паникьосваме, нито да се опитваме да плуваме към брега, а косо или по диагонал”, казва Петър Русев, един от най-опитните спасители в Бургас.

„То ни придърпва навътре, но от него не можем да се удавим. Просто трябва да се задържим над водата“, посочва Русев.


Спасителят обясни и как можем да го познаем. „Преди мъртво вълнение винаги духа силен североизточен вятър. От него се вдига ветрова вълна, която предизвиква дупки, ями и течения. То може да се забележи от далеч – прилича на река, която се оттича от морето. Този коридор може да бъде широк между 5 и 20 м“, обяснява спасителят.

Мъртвото вълнение може да започне на 10-15 м от самия бряг и да продължи на повеч от 50 м. Ежегодно удавените от него са между 20 и 30 души. През миналата са 126.  През последните 5 дни в Бургас е имало мъртво вълнение.

Спасителят съветва почиващите да се къпят само на охраняеми плажове и да не влизат във водата сами, а поне с един придружител.

„Трябва да знаем, че, ако синоптиците предупреждават за североизточен или северозападен вятър, има голяма вероятност от образуване на мъртво вълнение”, обяснява още Русев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бургас | жертви | опасност | SIN Cars Company | планетариум | IT Hegemons | SoundCloud | хегемони

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини