Китай започва строежа на туристически комплекс на Еверест

Новият бизнес цели да спомогне за развитието на тибетската икономика и туризма

Китайското правителство планира да започне строежа на туристически комплекс на най-високата точка на земята Еверест. Целта е до 2019 г. в областта Комолангма да има хотел, хеликоптерна площадка, музей на алпинизма, магазини, ресторанти, сервизи.

Строежът на мини курорта, който ще струва 14.5 млн. долара на китайската хазна и е предвидено да започне след няколко месеца и да бъде изцяло пуснат в експлоатация само година по-късно. Новият комплекс ще приюти медицински услуги и база на спасителен екип, предоставяйки необходимата подкрепа за авантюристите, които пътуват към планината всяка година, за да се справят с върха.

Надеждата е новият бизнес да спомогне за развитието на тибетската икономика и туризма и да създаде нови работни места за местните. Чрез изграждането на съоръженията, Пекин ще улесни и достъпа до върха през Тибет, който в момента е труднодостъпен.

Критиците казват, че напливът от туристи в региона може да бъде вреден за деликатната екосистема на Тибет. Новият комплекс ще бъде разположен на около 5380 м височина, което изисква внимателна аклиматизация. Има предупреждения, че създаването на курорт на такава височина може да доведе до опасност за здравето на туристите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | строеж | хотел | Еверест

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини