Кувейт иска $1 млрд. компенсация от МОК

Конфликтът между арабската държава и международната организация се задълбочава

19:33 10.11.2016

Кувейт съди Международния олимпийски комитет (МОК) за 1 млрд. долара. Арабската държава е подала иск срещу организацията в швейцарски съд за понесени вреди вследствие на изключването й от МОК и забраната за участие на Олимпиадата в Рио, съобщи SputnikNews.

Неотдавна МОК отне правомощията на Кувейтския олимпийски комитет, а наследилата го структура бе обявена нелегитимна и дори заплашена със съд заради неправомерно използване на олимпийските символи.

През миналата година на Кувейт бе наложено най-тежкото наказание – изваждане от олимпийското семейство заради държавна намеса в дейността на националния комитет.

Арабската страна прие нов закон, според който държавата може да упражнява контрол над всички спортни организации в Кувейт, да определя финансирането им, да отменя всяко тяхно решение и дори да разпуска федерации.

Именно това се случи, когато бяха закрити по баскетбол и джудо, а скоро съдбата им ще последват тези по волейбол, скуош и гимнастика. По-късно стартира новият национален олимпийски комитет, който имаше и нов ръководител.

МОК реагира мигновенно и прекрати членството на Кувейт и забрани участието на спортисти от арабската държава под нейния флаг на Олимпиадата в Рио.  

Националните федерации по футбол и плуване също бяха извадени от международните, заради държавна намеса в работата им. Същото се случи с федерациите на страната по още 14 спорта.

Това е втори опит на Кувейт да осъди МОК за забраната за олимпийско участие. Първият иск бе заведен през лятото в съда на кантона Во в Швейцария, но бе отхвърлен.

Така кувейтските спортисти имаха право да участват на Игрите в Рио само като независими, под флага на МОК, а Фехаид ал Деехани стана олимпийски шампион на двоен трап. Това би било първа олимпийска титла на спортист от емирството, но МОК не признава златния медал за кувейтски. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | олимпийски игри | спорт | компенсация | изключване | Гдбоп | София област | PowerUp | земеделски субсидии | SIMO

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини