МВР назначава още 3000 служители през 2017 г.

Пенсионирани полицаи и военни ще пазят селата от битова престъпност

Министерството на вътрешните работи (МВР) ще назначи още 3000 служители през 2017 г., които да помогнат със справянето с битовата престъпност в малките населени места. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНТ. Тази мярка е във връзка с реализацията на плана за борба с битовата престъпност в МВР. Той предвижда новоназначените хора да се водят „сътрудници по охрана“ и те ще се набират сред бивши полицаи и военни.

Планът на МВР бе представен след изричната разпоредба на министър-председателят в оставка Бойко Борисов във всяко село да има полицаи и патрулка.

Министерски съвет отпусна 7 млн. лв. за закупуване на нови полицейски автомобили, но в бюджета за МВР за 2017 г. няма пари за нов персонал. Както често се случва, необходимите допълнителни средства или ще се отпуснат от централния бюджет, или ще се направи актуализация на бюджета и средствата за МВР ще бъдат увеличени.

Данните за числеността на администрацията в МВР към края на 2015 г. показват, че там работят 50 100 души. И през 2017 г. вътрешното ведомство е с най-големият бюджет сред всички министерства – 1.23 млрд. лв. Това е абсолютен рекорд, а 95% от тези средства са предвидени за заплати, осигуровки, бонуси, пенсии, издръжка и други текущи разходи.

По думите на Бъчварова в момента се правят конкурсите за подбор и обучение на новите служители. Тя уточни, че дори и тези хора няма да стигнат, за да има полицейски служител във всяко село.

Полицейското присъствие обаче щяло да се осигурява от патрулиране и въвеждане на по-мащабно видеонаблюдение. Планира се и поставянето на паник бутони на ключови места по селата, с които да се викат на място служители на полицията. Министърът на вътрешните работи в оставка каза още, че се водят и разговори за взаимодействие с частните охранителни фирми.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: служители | МВР | лазерна технология | деклариране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини