Ниска активност в първата седмица на БФБ

В глобален мащаб най-динамично бе движението на Bitcoin

Първата седмица за търговията на Българска фондова борса протече при ниска активност, в сравнение с регистрираната през последното тримесечие. Студът, снегът, зимните ваканции и отпуски като че ли имат влияние за слабата активност на борсовите участници.

Въпреки по-ниските обеми, SOFIX продължава възходящата динамика от последното тримесечие на миналата година. Ако през 2016 г. SOFIX нарасна до 588 пункта, или с 28% спрямо края на предходната година, то в първата седмица на януари бенчмаркът достигна до 592 пункта, регистрирайки седмичен ръст от 0.7%.

Основен принос за ръста на SOFIX през седмицата имат акциите на Първа инвестиционна банка, Монбат, Софарма и Индустриален Капитал Холдинг, които поскъпнаха в диапазона 3-9%. Акциите на другата банка в индекса, Централна кооперативна банка, също поскъпнаха, с близо 2%.

Причина за поскъпването на банковите акции е най-вече новината за покупката на ОББ от Кей Би Си, като Сибанк и ОББ ще се превърнат в третата най-значима банка/банкова група в страната. Договорената цена на сделката е над един път собствения капитал на ОББ, докато ПИБ и ЦКБ се търгуват при значително по-ниски множители.

Сред акциите, които натежаха на индекса, се нареждат Индустриален холдинг България, Стара планина холд, Албена, Фонд за недвижими имоти България, Трейс Груп Холд, които намалиха пазарната си оценка с между 2 и 2.7%.

В глобален мащаб може би най-интересна бе седмичната търговия с виртуалните пари Bitcoin, които в средата на седмицата поскъпнаха до 1130 $ за брой, а в четвъртък и петък поевтиняха до около 900$ за брой, маркирайки спад от около 20% спрямо средата на седмицата. Виртуалната валута често бе цитирана като един от най-доходоносните активи за 2016 г. Фактът, че все още Bitcoin-ът не се е наложил като общоприето платежно средство, по-скоро характеризира инвестиращите като любители на силни усещания, а не като инвеститори, търсещи здравия фундамент.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | търговия | БФБ | активност | Петър Пешев | Press Association

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини