ООН: Още 122 млн. души могат да останат в крайна бедност до 2030 г.

Причина за това са климатичните промени

09:17 18.10.2016
122 млн. души по света могат да бъдат тласнати към крайна бедност до 2030 г. в резултат на климатичните промени, сочи нов доклад на ООН, озаглавен "Състоянието на прехраната и селското стопанство 2016". 

Докладът предупреждава, че световното население, живеещо в крайна бедност може да се увеличи значително, като най-засегнато ще бъде селското стопанство в Субсахарска Африка, пише The Guardian. 

Авторите на "Състоянието на прехраната и селското стопанство 2016" призовават за "дълбоко преобразуване на селското стопанство и системите за прехрана", както и за получаване на конкретна помощ за около половин милиард малки ферми. 

Климатичните промени в най-добрия случай ще позволят на фермерите да се адаптират чрез относително прости техники, но при осезаеми промени, адаптирането би било невъзможно.

Още през 2015 г. държавите членки на ООН решиха да се борят с крайната бедност и до 2030 г. окончателно да се справят с глада. В края на същата година държавни лидери се подписаха под споразумението в Париж за справяне с климатичните изменения. 

Днес отново се отправя призив от авторите на доклада държавите да приведат тези политически ангажименти в действие. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: климат | доклад | бедност | промени