Определиха най-екологичните храни
При тяхната употреба се отделят най-малко парникови газове
Дали една храна е екологична, се определя от т.нар. Въглероден отпечатък - използваната енергия и материали за отглеждане, събиране и подготовка за консумация на плодове, зеленчуци и животни.
Учени от Кралския технически институт в Мелбърн са анализирали всички фактори, които определят въглеродния отпечатък на храната, съобщават ЮПИ и БТА.
Както може да се очаква най-екологични са плодовете, зърнените храни и зеленчуците, следвани от ядките и бобените храни.
От животинските продукти пилешкото, свинското и рибата са по-щадящи за околната среда, със среден въглероден отпечатък. Най-неекологични са агнешкото и говеждото.
Освен че дават общо насоки, учените изработиха и таблица с конкретния въглероден отпечатък на съответните хранителни продукти.
Например, при производството на 6 кг кромид лук, се освобождава 1 кг парников газ.
На другия край на таблицата е говеждото - 1 кг парникова емисия има при производството само на 38 гр говеждо.