Пътната обстановка в Североизточна България остава тежка

Лошото време е причина за закъснения на влаковете, които пътуват на дълги разстояния

Пътната обстановка в Североизточна България остава тежка, съобщават от Агенция "Пътна инфрастриктура". Сняг продължава да вали в почти цялата страна. Снежните виелици и ниските температури прекъснаха електрозахранването в десетки населени места.

Затворени остават пътищата в областите Монтана, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Разград и частично област в Бургас. Автомагистрала "Хемус" е отворена за движение в софийска област. Затворени за всички автомобили са проходите Върбишки, Златишки, Твърдишки, Троянски, Айтовски, Ришки, Котленски, Дюленски. Забранено е движението на автомобили над 12 тона на проходите Шипка, Рожен, Превала и Предела. Проходът на Републиката е отворен за всички автомобили.

В Бургаска област обстановката остава сложна заради слабата видимост и обилния снеговалеж. Все още остават затворени за движение както на леки, така и на тежкотоварни автомобили автомагистрала "Тракия" от пътен възел Зимница до Бургас, както и пътят Петолъчката - Карнобат - Бургас. Затворени са също така пътните отсечки Калчево - Саранско - Стефан Караджово  и Войника - Средец. Единственият маршрут към Бургас е Ямбол - Елхово - Болярово - Средец. От Областното пътно управление уверяват, че предстои отварянето на пътя от Петолъчката към Карнобат и възстановяването на движението на тирове по международния път Петолъчката - Граничен пункт "Лесово". Пътят Ямбол - Сливен е в добро състояние.

Пътят Варна-Бургас вече е отворен, съобщи Румен Илиев, директор на Областното пътно управление. Той информира,че екипи на управлението разчистват 6-километров общински път към село Караманите, община Вълчи дол, тъй като от вчера селото е без ток и екипите на "Енерго-Про" не могат да достигнат до него, за да отстранят аварията.

Лошото време е причина за закъснения на влаковете, които пътуват на дълги разстояния. БДЖ препоръчва на клиентите си в следващите дни преди да тръгнат на път да се информират на телефон 0700 10 200 или да търсят информация на всички гишета на гарите в страната. Заради закъсал влак преди гара Карагеоргиево 50 души са евакуирани в детска градина в Айтос от снощи.

Много населени места са без електричество. Най-тежко е положението в Североизточна България, където над 200 населени места нямат електрозахранване. През нощта е възстановено електроподаването в областите Габрово, Търговища и Велико Търново. Най-сериозна е ситуацията в Добрич и Силистра, съобщиха за "Хоризонт" от Енерго-Про. Около 33 села в Сливен, 8 села в района в Карнобат остават без ток, казаха от EVN. От ЧЕЗ информираха, че заради възникнала тази сутрин авария около 300 клиенти в област Кюстендил r още толкова в област Благоевград са без ток= Работата по възстановяването на електрозахранването продължава.

"Топлофикация-София" е отстранила аварията, заради която вчера 3-та, 4-та и 5-та част на столичния квартал "Люлин" останаха без парно и топла вода. От дружеството съобшиха за "Хоризонт", че топлоподаването е било възстановено около 1 часа тази нощ.

Жълт код за ниски температури е обявен в цялата страна за днес. Очаква се минималните температури да достигат до минус 16 градуса. Температурата в столицата сутринта е -14 градуса.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: БНР

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ