Шест индустрии, които са застрашени от технологиите

Туроператори, производители, застрахователи, съветници и механици са на път да останат в миналото

През изминалата година, технологиите и "икономиката на споделяне" се развиха с толкова бързи темпове, че съвсем скоро можем да станем свидетели на изместване. Т.е. благодарение на тях много традиционни индустрии просто ще станат ненужни и малко по малко ще започнат да изчезват. Вече виждаме как Uber застрашава таксиметровия бранш, а Airbnb - хотелиерите.

Тези тенденции ще продължат и през следващите години, а всеки изостанал от тях просто ще изчезне от пазара. Така сектори, които преди 10 години а доминирали, след 10 може да не съществуват.

Офлайн туристическите агенции


Застрашен сектор: Офлайн туристическите агенции

Опасността: Онлайн туристическите платформи

Причина: Все повече хора ще запазват онлайн

В ерата на цифровите технологии изглежда нелогично да посещавате офиси на туристически агенции. Всичко става по интернет – резервация на билети за транспорт и забележителности, хотели и дори рента кар. Всичко това може да се направи от всеки човек, който има достъп до интернет и малко време, което да отдели за това.

Производители на малки компоненти

Застрашен сектор: Производители на малки компоненти

Опасността: 3D принтерите

Причина: Нарастващото използване на 3D принтери в производството

Не си мислете, че производството ще изчезне. Докато има хора те ще се нуждаят от стоки, които пък трябва да бъдат произвеждани от някой. Но производството във вида, в който го познаваме в момента – големи заводи, роботизирани поточни линии и човешко участие, вероятно ще изчезне. Причината за това са набиращите популярност 3D принтери. Тези устройства могат да създадат продукти с големина от няколко сантиметра до огромни сгради. Технологията позволява всичко да се случва бързо, прецизно и относително евтино. А благодарение на мобилността си, те няма да имат нужда от толкова много пространство.

Финансови съветници


Застрашен сектор: Финансови съветници

Опасността: Роботизирани сайтове

Причина: Автоматичните технологии и изкуствения интелект се развиват бързо

Финансите и технологиите вече са неразривно свързани. Но не става въпрос само за инфраструктурата при големите борсови операции. Технологиите при финансите вече с на такова ниво, че започват да заместват финансовите съветници. В ерата на интернет и уеб базираните услуги всеки може да получи автоматично съвет от дадено приложение, без да се налага участие на служител.

Само с няколко клика и попълването на определени данни всеки може да разбере какъв кредит и откъде да го вземе, както и много други финансови услуги. Към всичко това трябва да добавим и развитието на изкуствения интелект, който ще може да дава отговори и на специфични въпроси.

Автомобилни механици

Застрашен сектор: Автомобилни механици

Опасността: Електрическите коли

Причина: Потребителите преминават към електрически коли с по-малка нужда от поддръжка

Електрониката навлиза все по-широко в автомобилостроенето. Много механични системи се заменят с електроника. С времето електрическите коли ще стават все по-евтини и в един момент би трябвало да струват по-малко от сегашните автомобили. Това означава, че все по-малко хора ще са склонни да ремонтират колите си, а просто ще купуват нови. Освен това все по-малко неща ще се развалят и работата на сервизите в този им вид трябва да намалее.

Професионални шофьори

Застрашен сектор: Професионални шофьори

Опасността: Автономните автомобили

Причина: Необходимостта от шофьори на камиони и таксита ще отпада

И при леките автомобили, и при тежкотоварните вече се тестват системи за автономни автомобили. Ако всичко върви по план, в един момент камионите ще се движат без наличието на шофьор в кабината, изпълнявайки сами курсове от точка А до точка Б.

Друг застрашен сектор е таксиметровият бранш. Докато обикновените хора трудно биха се отказали от удоволствието да шофират, то при превозите на кратки разстояния в един момент може да не е необходим водач. Автомобилите ще возят клиентите сами, като по този начин ще оставят тази професия в миналото.

Застраховането на автомобили

Застрашен сектор: Застраховането на автомобили

Опасността: Автономните автомобили

Причина: Пътните произшествия вероятно ще намалеят значително

Създаването на автономни и полуавтономни автомобили логично ще доведе до рязък спад на пътните произшествия. Почти всички опасности на пътя ще бъдат изчислявани предварително от компютър, който много по-бързо от човек ще реагира при появата на опасност от ПТП. Ограничаването на броя на щетите вероятно ще удари бизнеса със застраховки на автомобили.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини