Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ше получи лиценз за още 10 години

Нов тип руско ядрено гориво ще работи в Шести блок в централата, съобщи шефът на АЯР

До септември Агенцията за ядрено регулиране се очаква да приключи с оценката на документацията и да издаде лиценз на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", който да му позволи да работи още 10 години. Това каза председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов в отчета на дейността през изминалата година.

Лицензията за експлоатация на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през месец ноември тази година и в тази връзка се получи заявление за подновяване на лицензията за експлоатация на Пети блок, посочи Костов и допълни, че прегледът на документите ще продължи през настоящата година. По думите му не са констатирани несъответствия със значително влияние върху безопасността.

Агенцията е издала разрешително за поетапен преход на нов тип ядрено гориво в Шести блок в централата. След анализи, продължили повече от две години, в блока ще може да бъде използвано усъвършенстваното ядрено гориво на руската корпорация ТВЕЛ - от типа ТВСА 12. Преходът ще бъде реализиран за четири горивни кампании, а блокът вече е зареден с новото гориво при презареждането през есента.

За Пети блок заявлението е постъпило малко по-късно и се очаква разрешението да бъде извършено до края на март. Плановият годишен ремонт на блока ще се извърши през април. Дали ще бъди зареден с ново гориво, ако има издадено разрешение, е решение на ръководството на централата.

Шефът на ядрения регулатор коментира и проекта "АЕЦ Белене". Експерти от агенцията не са участвали в прегледа на оборудването, произведено за централата, защото няма законодателна уредба за това. АЯР е наблюдавала процеса по производството до спирането на проекта.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лиценз | АЕЦ | блок | централа | становище | Миконос | Haus Laboratories

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини