Петролът се понижи за втори пореден ден

Златото получи подкрепа от по-слабото представяне на долара

Доларът имаше неубедително представяне по време на търговията във вторник. Основна причина за по-слабото движение на щатската валута е предстоящата пресконференция на Доналд Тръмп. Това ще бъде първото изявление на новоизбрания американски президент след изборите през ноември миналата година. Доларовият индекс, измерващ изменението на зелените пари остана почти без промяна за деня на ниво от 102 пункта.

Сред основните валути йената успя да поскъпне с 0.22 на сто, достигайки 115.85. Еврото отстъпи до 1.0553. Най-силно представяне зелените пари имаха спрямо новозеландския долар. Щатската валута успя да нарасне с 0.4% до 0.6986.

На развиващите се пазари ралито при USD/TRY продължава въпреки мерките, предприети от Турската централна банка. Двойката докосна нивото от 3.8000. Вероятно пазарът ще продължи с движението си нагоре като в същото време турската банка ще се опита да овладее положението.

Двойката долар/юан опитва отново да пробие съпротивата на 6.9000. Наблюдава се възраждане на интереса към закупуването на долари, след като стана ясно, че китайските валутни резерви са намалели значително през последния месец.

Интересът на инвеститорите към краткосрочен дълг се повиши

Интересът на инвеститорите към дълговите книжа достигна най-високото си ниво от август миналата година, след като на търг бяха пласирани 3- годишни облигации на стойност 24 млрд. долара. Това измени доходността по краткосрочните 3- годишни  книжа до 1.472%. Доходността по 10- годишните облигации пък достигна 2.376%.

В Европа дълговите книжа отчетоха повишение. Британските облигации нараснаха с 3 базисни пункта до 1.362%. 10- годишните германски дългови книжа пък се запазиха почти без промяна на ниво от 0.285%.

Златото продължава със стабилното си представяне

Златото получи подкрепа от по-слабия долар както и от засилването на покупките преди китайската нова година. Благородният метал нарасна с над половин процент, достигайки 1187 долара за тройунция. Политическата несигурност е друг важен фактор, който тласка цената нагоре. Нивото около 1200 долара е първата сериозна съпротива пред метала в краткосрочен план.

При основните метали медта бе с най-силно представяне. Металът отчете ръст от почти три процента, търгувайки се на нива от малко над 261 долара.

Петролът продължи със слабото си представяне, падайки до 50.82 долара за барел. Черното злато продължава да е под натиск поради информацията за ръст в щатското производство на петрол. Това поставя под съмнение постигнатото от ОПЕК споразумение за ограничаване на добивите. Пазарните участници ще следят с интерес предстоящото публикуване на данните за петролните запаси в САЩ.

Умерено представяне за американските акции преди изявлението на Тръмп

Nasdaq Composite затвори за четвърта поредна сесия на рекордно високо ниво, въпреки че Dow Jones не успя да прескочи психологическата бариера от 20 000 пункта. Инвеститорите са предпазливи поради предстоящата пресконференция на новия американски президент Доналд Тръмп, която ще се проведе днес.

В Европа Stoxx Europe 600 успя да прекъсне 2-дневното си негативно представяне и затвори с леко повишение въпреки продължаващите опасения около италианската банкова система. Британският FTSE 100 затвори за девета поредна сесия на плюс, записвайки ново рекордно представяне. Индексът получава подкрепа и от слабото представяне на паунда на валутните пазари.

Акциите на General Motors скочиха с 3.7% след публикуването на данните за приходите на компанията, които надхвърлят предварителните прогнози на анализаторите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | акции | злато | ценни книжа | инвеститори