Проверките на ЕРП-тата установиха, че не се надписват сметки

Не са установени и повредени електромери

Снимка: Pixabay
15:20 24.01.2017

Приключиха проверките на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране на трите електроразпределителни дружества. Съвместните комисии от МЕ и КЕВР не са установили надписване на количества използвана електроенергия, както и повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. 

Навсякъде е спазен нормативно определеният 31-дневен срок за отчитане. За да се избегне допускането на грешки, трите електроразпределителни дружества контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. При възникване на съмнения за нереален отчет, компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки.

Регулациите бяха извършени в периода 18-20 януари 2017 г. заради усложнената зимна метеорологична обстановка и ниските температури в страната. През януари бе регистрирано рекордно за последните двадесет години потребление на електрическа енергия в страната. За да бъде гарантирана надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за отчитане и фактуриране на електроенергията, съвместни екипи на МЕ И КЕВР провериха жилищни сгради, обслужвани от трите електроразпределителни дружества. Екипите провериха над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти.

С оглед по-пълно и обективно отразяване на текущата ситуация и детайлизиране на проверките, МЕ и КЕВР изпратиха до трите електроразпределителни дружества допълнителни въпроси, на които те трябва да отговорят през тази седмица. Данните ще бъдат обобщени и анализирани допълнително.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проверки | сметки | Вихрен | фалшива тревога | рафинирана захар | Evija