Още 20% ръст на Sofix и нови компании на борсата през 2017 г.

Петролът ще варира в диапазон $50-60 през годината, европейските акции ще компенсират изоставането си

Възстановяването на големите икономики в Европейския съюз ще продължи да се усеща и в България. Икономиката ще успее да поддържа ръст от 3%, подкрепен от постепенно увеличаващото се кредитиране за бизнеса. Експортно ориентираните отрасли, особено износителите за Евросъюза, ще са водещият двигател за икономиката. 

Ръст на Българска фондова борса и през 2017 г., привличайки нови пари и компании

Българската борса предложи значителна доходност от близо 30% през 2016 г., която се оказа сериозен конкурент на ръста на чуждестранните пазари. Икономическото подобрение в Европа ще се отрази положително и на финансовите резултати на българските публични компании.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, приливът на нови пари, търсещи висока доходност, може да допринесе за 20% ръст на SOFIX през 2017 г.  Инвеститорите, които не са склонни да поемат допълнителен риск, ще продължат да държат акции с дивиденти, които средно миналата година бяха 4% и тази година ще запазят добрите си нива. Големите пари на БФБ-София ще продължат да се придържат към водещите компании, въпреки че акциите извън SOFIX ще направят по-съществен ръст. В това отношение приликата с 2006 г. ще започне да става осезаема, когато спекулативните капитали се насочват към по-ниско ликвидните книжа в очакване на по-добро представяне спрямо акциите в SOFIX. Инвестиционната общност очаква и нови компании да се запътят към БФБ през 2017 г.  Това ще добави интерес към местния капиталов пазар. 

Предпоставки за предстояща инфлация в Европа и САЩ 

САЩ имат потенциала да запазят водещата си позиция по икономически растеж, но Европа ще намали тази разлика. Европейската икономика ще расте, като това ще е една от предпоставките за ускоряване на инфлацията. При повишаване на инфлацията, обаче, поради скъпия долар и ръста на петрола, централните банкери в Европа ще заговорят за вдигане на лихвите.  Нова дългова криза в Европа (подобно на проблемите с Гърция) няма да има, но инвеститорите ще продължат да бъдат притеснени от банковия сектор в Италия и трудностите на страната да финансира дълговете си. Предстоящата инфлация е най-големият риск за Европа и САЩ, но обезценяването на парите е единственият начин да се излезе от дълговия капан вследствие на финансовата криза.

Слабо поскъпване за щатския долар - най-много до 1.90 лв. 

Потенциалът за ръст на долара ще бъде ограничен и новият диапазон на курса EUR/USD през първите месеци на 2017 г. ще бъде между 1.03 и 1.10 (1 USD = 1.78 лв. и 1.90 лв.). Според експертите, Европейската централна банка ще задържи нулевите лихви тази година, но ще спре стимулите заради повишаването на инфлацията през втората половина на годината и ще заговори за вдигане на лихвите.  За валутните трейдъри е препоръчително да купуват евро при всеки спад на валутата, както могат да се възползват от спадовете на британската валута в моменти от етапа на преговори за излизане от ЕС или пък да погледнат към „суровинните“ валути като руската рубла, австралийски, новозеландски и канадски долар, които ще поскъпнат заради глобалния растеж. 

Златото може да стигне до USD 1 400 през 2017 г. 

В момента средата е добра за покупка на акции на компаниите от златодобивния сектор и борсово търгуваните фондове, свързани със златото, тъй като те ще се представят отлично при повишение на цената на благородния метал от 10-20% за годината. Само за 2016 г. ръстът на акцията на борсово търгувания фонд, представляващ акции на златодобивни компании (GDX), е близо 53% в  сравнение с ценовото изменение на златото за периода от около 10%. Перспективата пред златото до края на 2017 г. е цената отново да наближи равнището от 1400 долара за тройунция. Това може да стане бързо при по-сериозна борсова корекция, защото изборите в САЩ насочиха капиталите към рискови инвестиции в очакване на икономически растеж. 

Петролът в диапазон 50 - 60 долара през 2017 г. 

Докато ограничението на производството е в сила, можем да очакваме цената на петрола да се задържа около 50 долара през първата половина на годината. За 2017 г. петролът ще варира в диапазона между 50 и 60 долара. В портфейлите на дългосрочните инвеститори имат място и акциите на водещите петролни компании. Борсово търгуваният фонд с акции на енергийни компании XLE покачи цената си с 25% през 2016 г. При очакван ръст на петрола ще видим още поскъпване на книжата на големите петролни компании.

Европейските акции ще компенсират изоставането с 15% за 2017 г.

Американските индекси ще продължат нагоре и тази година, но с по-слаби темпове до максимум 10%. Финансовият сектор в САЩ направи силен скок на цените си след изборите, а той ще печели от лихвените маржове и затова може да се добави в портфейлите на дългосрочните инвеститори - но при корекция на индексите, за да се купи на по-ниски нива от сегашните. Европейските акции се покачват с по-бързи темпове и компенсират изоставането си от последните две години. Това е свързано с икономическото възстановяване в Европа и стабилизирането на финансовата система, което ще продължи и през тази година. Анализаторите очакват 15% ръст на европейските индекси през 2017 г., като предимство ще имат акциите от индустрията и високите технологии в Германия и Франция.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | долар | фондова борса | акции | анализ | БФБ | злато | Карл Велики

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини