Разкриват детски кътове в публичните сгради

Работещите майки ще получават до 50% от обезщетението за майчинство

Ясли и детски кътове в публичните сгради ще облекчават работещите родители. Това съобщи на пресконференция министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, предаде БГНЕС.

„Когато родителите работят в периодите на ваканции, а децата на по-малка възраст нямат целодневен ангажимент, много често се налага родителите да тичат от едно място до друго, да излизат в отпуска. Инициативата цели отново създаване на детски кътове, ясли и занимални в публични сгради. Ще дадем възможност на работещи в тези институции по-добре да съвместяват личния със семейния си живот”, обясни Русинова.

Тя подчерта, че проектите варират между 20 хил. лв. и 70 хил. лв. Дава се и възможност кандидатите да субсидират с места за възпитатели или подкрепящ персонал. С тази инициатива ще може да се подкрепят между 30 и 70 проекта. Набирането на проектопредложения започва от днес и срокът е 1 месец.

Всички държавни и обществени сгради трябва да са достъпни за хората с увреждания. „Темата за достъпната среда е една от най-важните за социално включване на хората с увреждания. Ако те нямат достъп за ползване на всички публични услуги трудно бихме могли да гарантираме социалното им включване”, коментира министърът.

Общините, централната администрация и областните управи за публични и държавни сгради могат кандидатстват с проекти на стойност между 30 хил. и 170 хил. лв. за подобряване на достъпната среда. Изисква се 5% съфинансиране от страна на общините и администрациите.

Предвиждат се и промени за насърчаване на заетостта. „Чрез простичък механизъм, в който Агенция по заетостта, съвместно с областните управители, общините, работодателите и синдикатите на всеки 6 месеца ще подготвят по зададена от нас методология прогнози за нуждата от работна ръка във всеки един сектор, във всеки един бранш, във всеки един регион”, уточни Русинова.

Този механизъм ще стартира от това лято и за следващата година ще докаже ефекта си, убедена е тя. „Така ще може да съобразим инвестициите в квалификация, умения, ще може програмите да бъдат съобрази с равнището на безработица в съответния регион, квалификацията на хората и нуждите на бизнеса, за да можем да помогнем и икономиката с преход на хората от бюрата по труда към реална заетост”, подчерта министърът на труда.

Така ще се стимулира мобилността на работещите хора. Над 274 хил. безработни са регистрирани в бюрата по труда, около 40% от тях са дълготрайно безработни. „Разработили сме в рамките на закона да дадем възможност на тези безработни, които успеят да си намерят работа в населено място, което се намира над 50 км от мястото, където живеят. В първата една година да ги подкрепим със сума до 200 лв., която ще покрие разходите за наем, детска градина, детска ясла и режийни разходи. Условието, което поставяме е тези хора да са на постоянно работно място, а не сезонна заетост. Засега предварителният заявен интерес е за около 1000 души”, обясни тя.

Работещите майки и семействата ще бъдат стимулирани да съвместяват по-добре семейния живот и работата. За тази цел се предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Идеята е до навършване на 1 година – след като изтекат 135 дни отпуск за бременност и раждане да има възможност, ако майката се е върнала на работа, да получава до 50% от обезщетението за майчинство.

„Ако една жена, която получава 800 лв. месечно обезщетение за бременност и се върне на работа на седмия месец, ако има възможност с подкрепа на ясла, да се върне на работа, би получавала допълнително 400 лв. до навършване на 12 месеца на детето. За момента данните на НОИ показват, че през първото тримесечие средното обезщетение за майчинство е 483 лева, за София е малко повече – около 650 лева”, уточни Русинова.

В зависимост от това какъв е бил осигурителният доход на майката, това би бил един допълнителен стимул, ако тя има възможност да съвместява личния и семейния си живот. „Тази инициатива, подкрепена с инициативата за организиране на детски ясли и детски градини, там, където семейството работи, би била по-мотивираща за майките да се върнат по-рано на работа”, заключи тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Зорница Русинова | МТСП | видеонаблюдение | литургия | единна платформа | бракове | Google Jigsaw

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини