Прокуратурата разследва служители на външно министерство заради билети

Обвинението е за престъпление по служба и безстопанственост

Снимка: economic.bg
10:51 20.01.2017

Софийската градска прокуратура е започнала разследване срещу ръководни длъжностни лица от Министерство на външните работи (МВнР). Производството е за престъпление по служба и безстопанственост и е образувано заради договор за самолетни билети, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването касае непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външно министерство.

„Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка от МВнР са сключили две споразумения (от 15.01.2016г. и от 22.04.2016г.) с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ“, пише в съобщението.

Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с външно министерство, а само със земеделското. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 хил. лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки.

Щетата за външно министерство е 148 хил. лв. От МВнР на са се възползвали от отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване, въпреки, че са имали такава възможност, според обвинението.

В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от двете министерства. Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая. Предстои назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР, пише в съобщението. 

Освен безстопанственост прокуратурата разследва и длъжностно престъпление, става ясно от съобщението. Разследването се води от следователи. Даден е двумесечен срок за приключването му.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: договор | служители | прокуратура | обвинение | МЗХ | самолетни билети | МВнР