Редица румънски политици ще избегнат наказателно преследване

Правителство в страната одобри спорни промени в Наказателния кодекс

08:45 01.02.2017

Правителството в Румъния одобри спорни промени в Наказателния кодекс със спешен указ. те ще дадат възможност на редица политици да избегнат наказателно преследване, предаде АП. 

Решението предизвика негодуванието на народа и близо 100 000 румънци излязоха на протест по улиците на румънската столица Букурещ, за да покажат своята позиция и да се противопоставят на политиката на правителството. 

Промените предвиждат декриминализиране на множество нарушения на закона. Злоупотребата с власт в Румъния ще се наказва със затвор, само когато причинените щети надхвърлят 44 хил. евро. Така например, водачът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня ще избегне процеса срещу него, започнал във вторник, тъй като щетите по случая се изчисляват на 24 хил. евро. 

Демонстрантите скандираха "Крадци!" и "Предатели!" и настояваха за оставката на правителството. Действията на управляващите изправят Румъния пред правителствена криза. 

Междувременно правителството на Румъния предаде на парламента проект за помилване на 2500 затворници, излежаващи 5 годишни присъди, без да се прибегне до спешен указ, каквито бяха първоначалните планове. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Румъния | протести | промени | Иван Георгиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини