Рекордните 5 млн. пътници са преминали през летище София през 2016 г.

Най-предпочитаните дестинации са Лондон, Виена и Франкфурт

Близо 5 милиона пътници са преминали през летище София през 2016 г. Това е рекорд за столичното летище с 22% повече спрямо предходната година.

През годината са преминали точно 4 980 387 пътници, от които 2.3 млн. души са преминали през терминал 1, а останалите над 2.6 млн. през терминал 2. По международните редовни линии са пътували 95%, по вътрешните –  3%, а туристите, превозени с чартърни полети възлизат на 2% от общия брой на пътуващите.

Най-голямо е увеличението на пътниците по международни редовни линии, които бележат ръст от 24% спрямо 2015 г. Резултатът се дължи на откритите 23 нови линии, което също е рекорд за летището.

Най-предпочитаните дестинации през годината са Лондон, Виена и Франкфурт. Редовни полети по разписание са изпълнявани по над 70 маршрута, обслужвани от 24 авиокомпании. Водещите пет превозвача – Wizz Air, Bulgaria Air, Ryanair, Lufthansa и Austrian Airlines са превозили над 3.5 млн. пътници от/до летище София, което прави 71 % от годишния пътникопоток.

За цялата 2016 г. на летище София са излетели и кацнали 51 829 самолета, с което е постигнат ръст от 17% спрямо предходната година. Увеличението се дължи главно на полетите по международни редовни линии, където полетите са нараснали с 21%.

Обработени са общо 21 157 тона товарни и пощенски пратки, което е ръст от 14 на сто спрямо предходната година. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: полети | пътници | ръст | Летище София | български туристи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини