(Р)еволюцията на НДК

Мащабният ремонт за председателството на България е ЕС е на стойност 35 млн. лв.

19:29 10.01.2017

Преустройството на НДК за председателството на България в Съвета на Европейски съюз през 2018 г. започна. Кампанията "НДК Промяната" ще приключи през септември 2017 г., когато Дворецът ще бъде най-модерният културен и конгресен център у нас. Мащабният ремонт е на обща стойност 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума. Останалата част от средствата 18 млн. лв. ще бъдат изплатени в края на месец февруари.

Конкурсът за изпълнител на ремонта на НДК спечели компания „Галчев инженеринг”. Тя е предложила цена за проекта от 16 549 998 лв. без ДДС, която е по-висока от предварително обявените 13 900 000 лв. без ДДС.

Ремонтът ще обхване Зала 3, която ще бъде Пленарната зала на Съвета на ЕС в София като от НДК обещават да е най-впечатляващата и по-функционална дори от тази в Брюксел. Освен нея и прилежащите й пространства, ремонтът обхваща още залите 2, 4, 6, 7, 8 и 9, вход А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението. В обновените зали на НДК се очаква да заседават над 20 хил. европейски делегати.

Проектът предвижда въвеждането на нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Ще се дигитализират и системите за управление и комуникация. Нови знакови пространства на Двореца - ДНК, Театър „Азарян”, „Перото” ще посрещат културната програма на Председателството.

Промените в НДК на стойност близо 4 млн. лв. са за дигиталното заснемане, съставяне на технически паспорт на сградата, изработване на идеен проект за преустройството й, обследване за енергийна ефективност и въвеждане на допълнителни мерки, нови енергоспестяващи осветителни тела, текущи ремонти в и около сградния фонд, фасадно осветление и др. Около 4 млн. лв.са инвестирани в нова конгресно-конферентна техника и с близо още толкова е направено първото авансово плащане към фирмата-строител.

Обсъжданите теми по време на председателството ще определи България, а целта е взетите тук решения за цяла Евопа, да са най-добрите за страната ни. Основните сред тях бяха определени в началото на 2016 г. и те са: заетост, миграция и енергетиката. Според изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош „председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, който смятам, че  България заслужава. Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава.”

През последните 2 години НДК развива дейност еквивалентна на Министерство на културата. Дворецът е организатор и домакин на десетки културни събития седмично и събира интелектуалния елит на страната ни. Сега НДК се подготвя да представи България пред ЕС такава, каквато всички ние искаме да бъде – модерна, перспективна и запомняща се.

По думите му смисълът на председателството на България е да излъчим послание и политическата класа. „Не виждаме на този етап нагласа да застанем заедно и да започнем дебата коя България в каква Европа”, добави Боршош. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | бюджет | проект | НДК | промени | концесии на плажовете

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ