Росен Плевнелиев предава властта на Румен Радев (на живо)

Вижте ритуалите по встъпването в длъжност на новоизбрания президент

Снимка: www.president.bg
11:28 22.01.2017
Новоизбраният президент Румен Радев днес встъпва в длъжност и поема поста на досегашния държавен глава Росен Плевнелиев. Военният ритуал по предаването на властта се извършва на площад "Св. Александър Невски" в София.

Церемонията започва с изпълнение на химна на Република България от Гвардейския духов оркестър. Смяната на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили е съпроводена от 21 артилерийски салюта.

"Един труден, но успешен мандат приключи. Държах правилната посока, дадох, но не взех. Грешки съм допускал. Бях министър, бях президент. Работих посветено и всеотдайно. Властта за мен не бе цел, а средство да служа на народа. Посветих се на обществото и ще продължа да го правя и занапред. Знаех, че мирът е погроза, когато някой постави интересите над принципите. Борих се за върховенството на закона и се противопоставях на политиката на дестабилизация. България е стабилна, България се модернизира, България гледа напред". С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към новоизбрания държавен глава Румен Радев. 

"Работете за прогрес, защото възходът на една нация се мери с прогреса на обществото. Не малко наши сънародници живеят трудно и е важно да се работи за справедливост и прогрес, за модернизация и развитие. Институциите трябва да служат на гражданите, а не на силните на деня. Пазете върховенството на закона и морала на всичко", посъветва бившият президент на България. 

Румен Радев от своя страна прие препоръките на досегашния управник. "За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава пред всички вас. Днешната церемония има своя дълбок смисъл, тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме. Хиляди доблестни българи пожертваха живота си за България. За последните три десетилетия страната ни измина сложен път, изпълнен с препятствия и грешки, но неотклонно следвахме посоката си с мирен преход. Обществото ни е не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Ще работя с българския парламент, правителството, институциите и гражданите, за намирането на най-добрите решения за България. Ще бъда президент, който безкомпромисно ще защитава, правата, интересите и достойнството на своя народ", заяви той.

Двамата президенти положиха венец пред Паметника на Незнайния войн и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България, след което започна тържественият марш на почетния карул, съпроводен от камбанен звън. 

Росен Плевнелиев и Румен Радев, заедно с техните вицепремиери Маргарита Попова и Илияна Йотова, се запътиха към храма "Св. Александър Невски", където патриарх Неофит отслужи молебен и благослови новозибраният държавен глава. 

След церемонията се проведоха срещи между двамата президенти и вицепрезидентите на "Дондуков" , а след края на срещите, новите домакини изпратиха предшествениците си на парадния вход на институцията.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Росен Плевнелиев | президент | церемония | власт | предаване | телеком оператор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини