Близки до Путин милиардери забогатяха с $29 мрлд. заради Тръмп

Състоянието на най-богатите хора в Русия е нараснало по-бързо, отколкото в която и да е друга страна

Най-богатите хора в Русия, някои от които имат близки връзки с президента Владимир Путин, са спечелили 29 млрд. долара след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Увеличението на състоянието им се дължи на повишаването на стойността на руските акции и валута.

Сред най-големите бенефициенти: Генадий Тимченко, който беше основната мишена през 2014 г. на правителството на САЩ санкции , насочени към вътрешния кръг на Путин. Акциите на публичния производител на природен газ „Новатек” са нараснали до 16% след изборите в САЩ, давайки тласък на богатството на бизнесмена с 1.8 млрд. долара. Сега състоянието на Тимченко се оценява 15.1 млрд. долара.

Леонид Михелсон, който също е инвеститор в „Новатек”, добавя към богатството си 1.9 млрд. долара. Неговите капитали се оценяват на 18.2 млрд. долара.

Богатството на руските милиардери е нараснало не само заради покачването на цените на акциите, а и заради укрепването на рублата (от 20% през 2016 г.). Така състоянието на най-богатите хора в Русия е нараснало по-бързо, отколкото в която и да е друга страна. Общият капитал на руските милиардери след президентските избори в САЩ се е увеличил със 7.1%, а на американците - с 2.8%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Доналд Тръмп | Касандра | гръбнак | I rise mechanics 357

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини