Съдът призна Лагард за виновна по "Аферата Тапи"

Наказание обаче няма да й бъде наложено

Съдът на републиката във Франция призна директора на МВФ Кристин Лагард за виновна в небрежност при изпълнението на служебните й задължения като финансов министър. Трибуналът обаче не наложи наказание на 60-годишната Лагард и няма да й отваря криминално досие, съобщава АФП.

Лагард бе министър на финансите в правителството на Никола Саркози, когато одобри извънсъдебно споразумение, слагащо край на продължителен спор между бизнесмена Бернар Тапи и френската държава. 

Решението да се приеме арбитраж по делото е струвало на френските данъкоплатци над 400 милиона евро, които бяха изплатени на Тапи като обезщетение. Непосредствено след обявяването на решението адвокатът на Лагард заяви, че екипът му ще обжалва. 

Решението създава опасност от нова криза в управлението на МВФ, след като предшественикът на Лагард - Доминик Строс-Кан, подаде оставка през 2011 г. заради секс скандал. 

По принцип Лагард не се признава за виновна и едва ли ще подаде оставка като шеф на МВФ.

Съдът на републиката е специален трибунал, създаден през 1993 година, за да съди министри за престъпления, извършени през мандата им.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: МВФ | съд | Франция | Кристин Лагард | PowerUp | българско население | световно население

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини