Смартфоните може да се захранват с морска вода

Солената вода може да замени лития при производството на батерии

Ако отворите своите смартфони, най-вероятно в тях ще намерите литиево-йонни батерии. Те са презареждаеми, което е удобно, но рециклирането им изисква сериозни усилия, когато настъпи краят на живота им, а и цената на лития се покачва. 

Учени от Националния институт за наука и технологии Улсан (UNIST) в Южна Корея са се заели да разработят напълно иновативна алтернатива: нова батерия, направена от изобилен и лесно достъпен материал: морска вода.

Литиево-йонните батерии могат да ни помогнат да се отървем от зависимостта от изкопаеми горива. Опасенията относно добива на литий и нарастващите разходи за това обаче са нарастващ проблем. Изследователите от UNIST смятат, че морската вода е далеч по-добро решение.

Тяхното устройство прадставлява „натриево-въздушна“ батерия. Натриево-въздушните батерии са по-рентабилни от литиево-йонните, но все още не са готови за комерсиална употреба. Част от целта на работата на изследователите от Южна Корея е да се справят с предизвикателствата по пътя на комерсиализацията на този вид акумулатори. И изглежда са намерили отговора в морската вода.

Оказва се, че морска вода служи като отличен католит – катод и електролит, съчетани в едно. В доклад, публикуван в списанието „Приложни матерали и интерфейси“ на ACS, учените посочват, че „постоянният приток на морска вода в и от батерията осигурява натриевите йони … отговорни за получаването на заряд“.

Батерията с морска вода може да се сравнява с литиево-йонните батерии чрез измерване на волтажа при разреждане. Измерванията показали, че батерията с морската вода има средно напрежение при разреждане около 2,7 волта, според ACS.

При равни други условия литиево-йонна батерия отчита до 3.6 волта. Това означава, че учените все още имат работа за вършене, но тяхното устройство може да ни приближи към един свят, където няма да зависим от лития за съхранение на енергия.

Списание „Приложни матерали и интерфейси“ на ACS публикува проучването на корейските учени онлайн през ноември.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рециклиране | смартфони | Южна Корея | батерии | Ситония | визова криза | конкурентност | А1 България

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини