Стефан Цанев отказа наградата „Златен век”

Министерството на културата даде същото отличие на бившия шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов

15:45 09.01.2017
Писателят Стефан Цанев отказа наградата „Златен век” на Министерството на културата заради бившия шеф в Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов. Преди няколко месеца министърът на културата Вежди Рашидов му връчи същото отличие, което се дава за изключителен принос към българската култура.

В писмо до министъра на културата Вежди Рашидов писателят изтъква, че ако приеме тази награда, значи, че е съгласен с решението да бъде награден Димитър Иванов.

По-долу публикуваме пълния текст на писмото.

Г-н Министър,

Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда. В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: награда | Димитър Иванов | товарен самолет | Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини