Султан Ердоган здраво държи юздите на Турция

Обичан или мразен, той е най-харизматичният турски политик от времето на Ататюрк

18:41 16.07.2016

Възхваляван и ненавиждан, той безспорно е господарят в Турция през последните 13 години. Последните събития показват, че президентът Реджеп Ердоган ще продължи да господства над страната и след опита за преврат, предприет от военните.

Мечтата му да установи „суперпрезидентство“ се провали на 7 юни 2015 г., когато на парламентарните избори неговата партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента. Тогава някои предрекоха началото на неговия край.

Въпреки тази плесница Ердоган, когото съперниците му понякога определят като новия „султан“, продължи борбата.

Политическо животно до мозъка на костите си, той успя с поредица маневри да върне турците пред урните за нови избори, четвъртите за 2 години. На 1 ноември той взе блестящ реванш с категоричната победа на неговата Партия на справедливостта и развитието и си възвърна абсолютното мнозинство.

Явно 62-годишният Ердоган успя отново и днес да запази поста си и да остане най-харизматичният политически водач на своята страна след емблематичния създател на светската турска република Кемал Ататюрк.

С призив по телевизията късно в петък той успя да изведе хиляди свои поддръжници на улиците на Анкара и Истанбул – невралгичните центрове на пуча  и да ги накара да „окажат отпор“.

Ердоган, който дойде на власт през 2003 г. след тежка финансова криза, е възхваляван от привържениците си като човека на икономическото чудо и на реформите, които освободиха религиозното и консервативно мнозинство в страната от игото на светския елит и на политическите интервенции на армията.

Но през последните 3 години той се превърна и в най-критикуваната личност в Турция, изобличаван заради стремежа му да наложи авторитарен и ислямистки стил на управление.

Болезненото му подозрение към социалните мрежи и на независимия печат силно тревожи някои политици като водача на опозицията Кемал Киличдароглу, които го обвиняват в стремеж да възстанови султанското управление. 

Суперлуксозният, огромен и екстравагантен новопостроен президентски дворец за 500 млн. евро, в който той се нанесе преди 2 години, се превърна в символ на манията му за величие.

Ердоган, който е син на офицер от бреговата охрана, обаче се хвали със скромния си произход. Израснал в простонародния квартал на Истанбул Касъмпаша, завършил религиозен лицей, работил като уличен продавач, „Тайип“ в младостта си мечтаел за кариера на футболист, преди да се хвърли в политиката и ислямисткото движение.

През 1994 г. е избран за кмет на Истанбул, а след победата на Партията на справедливостта и развитието става премиер през 2003 г. В продължение на години неговият модел на консервативна демокрация, съчетаваща либерален капитализъм и умерен ислям, жъне успехи, захранван от „китайския“ растеж на турската икономика и на стремежа му да влезе в Европейския съюз.

След като бе преизбран е през 2007 и 2011 г. с близо 50% от гласовете, той започна да мечтае да остане на власт до 2023 г. Но този сценарий се усложни през 2013 г.

В продължение на 3 седмици 3,5 млн. турци поискаха оставката му, обявявайки се срещу неговата все по-авторитарна и открито ислямистка политика. Премиерът отговори със сурови репресии, от което пострада демократичният му имидж.

6 месеца по-късно го застигна корупционен скандал, който разтърси из основи неговия режим. Съперниците му го обвиняват, че е съживил кюрдския конфликт през лятото на 2015 г., за да задоволи амбициите си за абсолютна власт.

Пламенните и провокативните му речи всяват все по-голяма тревога. Пред публика Ердоган осмива онзи, които го определя като „диктатор“, но системно се опитва да се разправи чрез съда с опонентите си.

„Големият майстор“, както го наричат верните му хора, не веднъж публично е признавал желанието си да остане начело на страната до 2023 г., когато се навършват 100 г. от създаването на турската република.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: AFP

Етикети: ЕС | Турция | реформи | Европейски парламент | принцеса Даяна | Лайош Шимичка | вредни | умни домашни асистенти | имотна агенция | дарк уеб | хакване на заглавие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини