Световната банка завиши прогнозите си за растежа на България

Очакванията на банката са по-оптимистични от прогнозите на повечето икономисти

За 2016 г. Световната банка очаква брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 3.5%, което е с 1.3 процентни пункта повече спрямо предишната й прогноза. За тази година се очаква растеж от 3.2%, което е с 0.5 процентни пункта повече в сравнение с предишните очаквания на банката, а за следващата – 3.1%, което е с 0.1 процентен пункт повече.

Очакванията на финансовата институция са по-оптимистични от прогнозите на повечето икономисти и организации, БВП на България да расте между 2.7% и 2.9%. Банката направи и първите си предвиждания за 2019 г. Очакванията са темповете на ръст на българската икономика тогава да останат непроменени спрямо 2018 г. – 3.1%.

Световната банка разпространи доклад с актуалните си очаквания, в които понижава леко прогнозите за растеж на световната икономика. Понижението е на фона на "нарастващата несигурност" около икономическата политика на бъдещото правителство на Доналд Тръмп в САЩ.

Световният брутен вътрешен продукт се очаква да се увеличи с 2.7 процента, което е ускорение спрямо нарастването с 2.3 процента през 2016 г., но е с 0.1 на сто по-малко от направените от Световната банка прогнози в средата на миналата година.

Експертите на финансовата институция считат, че някои от предложенията на бъдещия американски президент могат да засилят световния растеж, като инфраструктурни проекти, но отправят предупреждение, че налагане на търговски санкции създава опасност да забави световния растеж.

Като цяло, според анализаторите е твърде рано да се оценят икономическите политики на Тръмп и остават без промяна прогнозата си за растеж на САЩ през тази година и следващата, съответно 2.2% и 2.1%. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | БВП | Световна банка | прогнози | Карл Велики

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини