10-те най-добри кулинарни дестинации в света
От гурме-изживявания до местна кухня - тези места предлагат огромно разнообразие от вкусове
Списание Travel and Leisure обяви победителите в годишните си награди за най-добрите кулинарни дестинации в света. Те са подредени спрямо мненията на читателите.
Те са били помолени да оценят своите любими дестинации по различни качества, включително и храна. Оказва се кулинарният туризъм е във възход и за пореден път туристите откриват и подреждат градове с най-добра храна храните.
T & L хвалят ливанската столица Бейрут заради нейния "културен ренесанс ... където дори закуската е вълнуваща". Топ 10 на най-добрите кулинарни градове е смесица от добре познати дестинации и една-две изненади.
10. Бордо, Франция
Френският град е известен със своето хубаво червено вино, но и със своите деликатеси. Най-популярните ястия там са агнешко, телешко, патешко и морска храна.
9. Барселона, Испания
Испанската кухня е цветна и многообразна, затова и в страната няма как да останете гладни. Освен на хубавата морска храна в Барселона може да се насладите и на популярни крем Каталана.
8. Чианг Май, Тайланд
Тайланд се слави с една от най-добрите кухни по света. Тайландските ресторанти в западните градове са бледо отражение на чудесните, ароматни и пикантни храни, които се предлагат в Тайланд. Там храната е изключително евтина. Тайландските ястия са пресни, често пикантни и много разнообразни.
7. Сан Мигел де Аленде, Мексико
Местата за ценителите на добрата кухня се множат - от улична храна до гурме ресторанти, всичко това може да намерите в прекрасния Сан Мигел де Аленде.
6. Рим, Италия
Италианската храна е вкусна, но римската е превъзходна. Свързваме Италия с пица, паста и тирамису, но в Рим има безкрайното разнообразие от комбинации между подправки, зеленчуци, паста и сосове, които се предлагат навсякъде.
5. Болоня, Италия
Тук е измислен прословутия сос Болонезе, както и тортелините. Както в цяла Италия паста се яде навсякъде и непрекъснато, приготвена е по-най различен начин, с риба тон и рукола, със спанак, със сос Болонезе, с прошуто, със сирена...
4. Флоренция, Италия
Освен на местното вино във Флоренция, наблегнете и на храната. От гурме-изживявания до местни ястия италианският град предлага огромно разнообразие. Задължително опитайте малките, ароматни рулца, пълнени с различни пастети с вкус на трюфели, моцарела и не на последно място пастата.
3. Париж, Франция
Французите консумират вино по всяко време и с всяко ядене, следвайте примера им. Париж се смята за кулинарния център на света, повечето реномирани ресторанти в града предлагат традиционни френски провинциални специалитети.
2. Сан Себастиан, Испания
Дом на динамична хранителна култура, сливаща почит към традициите с иновации от млади и стари готвачи, Сан Себастиан е прочут с най-голямата концентрация на звезди от Мишлен на глава от населението в сравнение с всички други световни градове. "Хората тук са обсебени от храната", казва гастрономическият гид Габриела Ранели, пише Goodlife.
1. Бейрут, Ливан
Храната и музиката се припокриват в голяма степен с тези на Египет. Най-просто казано къббе-то е основата на ливанската кухня. Редом с хумуса и салатата “Табуле”. Бейрут се смята за най-добрата арабска кухня. И има защо – използват се винаги пресни и свежи продукти, готви се с хубав зехтин, подправките са от онези най-ароматните, които те хващат винаги неподготвен, а комбинациите между салати, сосове и основни ястия са съвършени.