Tesla наема един от най-добрите кадри на Apple

Той има ключова роля в създаването на програмния език Swift

Един от най-опитните програмисти в американската корпорация Apple Крис Летнър ще премине в компанията Tesla Motors. Той ще отговаря за разработването на най-новата система за самоуправляващия се автомобил. Според съобщение на сайта на Tesla публикувано във вторник, Летнър ще бъде вицепрезидент по софтуера на автопилота.

Летнър е работил за Apple около 11 години и е изиграл ключова роля в създаването на програмния език Swift и се ползва с репутация на професионалист от висок клас. В Tesla демонстрират увереност, че Летнър ще помогне в създаването на абсолютно самоуправляващ се автомобил. Отделът в Tesla, който ще поеме Летнър, бе управляван временно от Джина Хосейн, който бе главен програмист в компанията SpaceX. Както Tesla така и SpaceX са оглавявани от американския предприемач Илон Мъск.

Летнър вече е съобщил на управата на Apple плановете си да напусне компанията. През октомври Tesla обяви, че планира да снабдява всички произвеждани от нея електромобили с новите системи, необходими за напълно автономна работа на автопилота. Дотогава от компанията посочваха, че системата в нейните автомобили е предназначена да работи в присъствието на водача, който в някои случаи трябва да поеме управлението. Tesla предвижда новите системи „осем камери, осигуряващи 360-градусов обзор около автомобила на разстояние до 250 м” и „12 усъвършенствани ултразвукови датчици”, които ”дават възможност да се забележат твърди и меки обекти на разстояние почти два пъти повече отколкото преди. Освен това автомобилите Tesla ще имат радар с усъвършенствана функция за обработка на информацията.

През последните месеци в САЩ станаха няколко катастрофи, свързани с използването на автопилота в колите на „Тесла”, а Германия поиска от компанията да спре да рекламира функцията „автопилот“ на своите коли, защото това водело до погрешни очаквания при клиентите.

Ситуацията с Крис Летнър напомня, но с обратна посока, една история от април 2016 година. Тогава бившият вицепрезидент на американската компания Tesla Motors Крис Порит се присъедини към Apple Inc. и оглави разработките на проекта за електромобил под кодовото име "Титан". В такива случаи Илон Мъск нарича Apple "гробище на Tesla". "Те наемат хора, които сме уволнили и помежду си на шега наричаме Apple „гробище на Tesla". Ако не си постигнал своето в нашата компания, отиваш да работиш в Apple казва Мъск.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: регион | Ларс Расмусен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини