The Washington Post: Корупцията в Румъния има две форми

Умерените злоупотреби в Румъния са допустими

17:20 01.02.2017
Корупцията в Румъния вече има две форми, пише вестник The Washington Post. От едната страна стои големият вид корупция, който може да вкара в затвора едно длъжностно лице. На другия бряг е приемливият вид корупция, който няма да доведе до нищо друго, освен свиване на раменете. 

С решението си за декриминализиране на злоупотребата с власт, Управляващата партия на социалдемократите в Румъния шокира националната и международната общност. Злоупотребата с власт в Румъния ще се наказва със затвор, само когато причинените щети надхвърлят 44 хил. евро. Така редица румънски политици ще избегнат наказателното преследване.

Това накара хиляди румънци да излязат на улиците и да протестират срещу решението. Те го определиха като удар за скорошния прогрес при борбата с хроничната корупция в страната, в която обвиненията за взимане на подкупи, правене на услуги в бюрократични злоупотреби са част от ежедневието.

Промяната ще преустанови всички разследвания, които се провеждат в момента и ще попречи започването на нови. Друг закон може да доведе до освобождаването от затвора на вече осъдени служители, съобщава Фокус.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Румъния | протести | корупция | промени | Иван Георгиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини