Тръмп подписа за строежа на стената с Мексико

От днес САЩ връща контрола на своите граници, каза новият американски президент

09:12 26.01.2017
Изминали са само пет дни от влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, а той изглежда все по-решен да изпълнява най-скандалните си обещания от предизборната кампания. Президентът вече подписа за орязването на законопроекта „Обамакеър“, предприе действия за отдалечаване от ООН, а вече е подписан указа за започването на строителството на „Великата стена“ с Мексико. Съоръжение е с дължина 3200 кв. и цена, надхвърляща 20 млрд. долара.

Според Тръмп новото съоръжение ще блокира имиграцията и ще подобри сигурността и в двете държави. А освен това той е категоричен, че самите мексиканци ще го платят.

"Нация без граници не е нация. От днес САЩ връща контрола на своите граници. Това ще помогне за разбиването на наркокартелите, ще спре приливът на незаконни оръжия и пари от Америка и към Мексико“, заяви Тръмп пред ABC News.

Новият американски президент обеща строителството на стената да започне до месеци и да бъде завършена бързо.

„Отговорността е върху Конгреса да се противопостави рано на новата администрация“, коментира Тод Газиано, старши научен сътрудник по конституционално право в Pacific Legal Center.

За строителството на стената вероятно ще се използват средства от бюджета на Министерството на вътрешната сигурност, вместо да се иска разрешение от Конгреса. Но дори да се наложи да се поиска увеличаване на бюджета за назначаване на още служители и допълнителни разходи, Конгресът вероятно ще ги одобри.

„Има много консерватори, които искат да се уверят, че даваме на президента необходимите инструменти, за да направи това, което е обещал на американския народ по подходящ начин, който не създава лош прецедент, заобикаляйки Конгреса или неговата конституционална власт“, коментира републиканецът Марк Мийдъл.

Мексиканският президент Пеня Нието повтори думите си от момента, в който идеята на Тръмп излезе наяве преди месеци. “Мексико не вярва в стени. Повтарял съм го много пъти, Мексико няма да плати за каквато и да е стена“, каза в Twitter Пеня Нието. Той отмени планираната с Тръмп среща през следващата седмица.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строеж | Мексико | Черемушки | McLaren Speedtail

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини