Трите най-големи риска на 2017 г., според Goldman Sachs

Те са свързани с трите големи световни сили – САЩ, ЕС и Китай

Второто полугодие на 2016 година вероятно ще бъде запомнено повече с геополитическите шокове и несигурността, отколкото като период на подобряващи се икономически данни.

Но това е само половината от историята.

Според изследване на Goldman Sachs за икономическата активност, последните две тримесечия на 2016 г. са наистина окуражителни.

„Ако погледнете икономическите данни, има впечатляващ тем на ръста”, казва Ян Хациус, главен икономист на банката в свое изказване в Лондон днес.

Ето и графиката, която показва ръста на икономиките:


Какво обаче стои зад този пик в ръста? Главният фактор е облекчаването на финансовите условия. Този тренд може да продължи и през 2017 г., особено ако администрацията на бъдещия американски президент Доналд Тръмп намали данъците и повиши публичните харчове, обяснява икономистът. Според очакванията на Goldman Sachs най-вероятно новият президент ще направи реформа в корпоративните данъци и ще намали персоналните данъци.

Според банката обаче през 217 г. има 3 ключови риска, които могат да повлияят негативно и на икономическото развитие:

1. Търговски протекционизъм 

Той се свързва с предстоящото управление на Тръмп заради твърдата му позиция по време на кампанията, а и сега, в периода на преход. относно прекратяването на споразумения за свободна търговия или преговори за бъдещи такива.

2. Политиката в ЕС 

Европа се подобрява икономически, но има значими проблеми, особено на пазара на труда в южноевропейските икономики.

Много важни през 2017 г. са предстоящите парламентарни или президентски избори в най-големите страни-членки- Германия, Франция, Италия, Холандия. Банката отбелязва като тренд възхода на популистките партии в много европейски държави, начело с тези 4. На двете графики може да се видят датите на предстоящите избори, както и резултатите от предварителните проучвания на обществените нагласи:


3. Китай

Страната продължава да бележи много бърз ръст на дълга и на съотношението дълг спрямо БВП. Затова, според Goldman Sachs, трябва внимателно да се следят сигналите от Китай, особено по отношение на капиталовите потоци. Проблеми с китайската икономика означават проблеми за цялата световна икономика.

Ето и данните за ръста на дълга на Китай. На първата графика е номиналното изражение, а на втората – съотношението дълг към БВП.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | дълг | ЕС | Китай | САЩ | рискове | Goldman Sachs | избори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини