Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления самолет

Двете страни желаят да нормализират отношенията си

10:57 28.06.2016

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че страната е готова да плати компенсации на Русия за сваления руски самолет Су-24. Вчера стана ясно, че президентът на южната ни съседка е изпратил послание до Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото.

Руските власти са на мнение, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Турция е изплащане на компенсации за нанесените щети. "Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват", коментира Бинали Йълдъръм, цитиран от „Труд”.

Отношенията между двете страни се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът на руския самолет Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята. Президентът на Русия Владимир Путин определи станалото като "удар в гърба" от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно съучастие в убийството на пилота призна Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | самолет | Турция | компенсации | Европейски парламент | потребителски цени | мобилна въздушна възглавница

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини