Увеличава се търсенето на кредити от по-малки стопанства

Фермерите разчитат на опростени процедури и коректни условия

07:16 15.08.2016

Светла Боянова е изпълнителен директор на "Агрион Финанс” - специализирано дружество за кредитиране и лизинг за агросектора. Тя е родена в гр. Сливен. Притежава магистърска степен по Счетоводство и контрол и по Маркетинг от Стопанската академия в Свищов. Кариерният й път е изцяло свързан със сектор земеделие, като от 2006 г. насам заема различни ръководни постове. Светла Боянова работи в „Агрион” от 2013 г.


Отскоро компанията "Агрион Финанс" работи на пазара на земеделските кредити. Какъв е интересът към Вашите продукти? Предимно по-големи фирми или малки стопани се обръщат към Вас?

"Агрион Финанс” е финансираща институция, регистрирана според всички изисквания в БНБ за небанково дружество. Ние сме част от лидера в управлението на земеделски активи "Агрион”, което ни даде възможност да разберем и припознаем проблемите на фермерите отблизо и съответно да структурираме финансови продукти, които отговарят изцяло на техните нужди и изисквания. От месец март тази година предлагаме кредити и лизинг. 

Те започват от 10 000 лв. и нямат лимит на отпуснатите средства, нито на сектора, в който е избрал да се развива кредитоискателят. Това ни прави предпочитан партньор за средните и по-дребните производители, които досега нямаха възможност да договорят преференциални условия през големите банки.  Нещо повече – кредитираме всички - от фермери, които искат да разширят стопанствата си или да модернизират производството си до такива, които искат да купят цели и разработени бизнеси в земеделието, каквито тенденции виждаме.

Само земеделски кредити ли отпускате или и други видове заеми?

Нашите кредитни продукти са насочени основно към земеделци – структурирани са изцяло да отговорят на спецификите на този бизнес и спрямо предизвикателствата, пред които са изправени фермерите. Приемаме като обезпечение земеделска земя. Разбира се, готови сме да подкрепим всеки собственик или наследник на такъв актив, чиято стойност може да покрие изискуемия праг, независимо дали планира активно да се занимава със земеделие или не.

Разкажете повече за продуктите, които предлагате. Какви са плюсовете и минусите им в сравнение с банковите кредити?

Предлагаме кредит за оборотни средства, универсален ипотечен кредит и лизинг за покупка на земя. Оборотното финансиране покрива нуждата от свежи пари за ежемесечни разходи – за торове и препарати, за работни заплати и други.

Инвестиционният кредит на "Агрион Финанс” е подходящ както за купуването на земя, така и за покупката на нова техника, за изграждане на складови бази – като цяло за модернизация на стопанствата. Определено можем да кажем, че развитието на биологичното земеделие и производството на плодове и зеленчуци по еко стандарти е хит и все повече фермери инвестират в създаване на овощни и зеленчукови градини. С инвестиционно кредитиране фермерите си осигуряват средства за въвеждане на иновации и подобряване на конкурентоспособността в земеделските компании или за самоучастие по европейски проекти. Финансираме дори покупката на цели бизнеси в земеделието. Лизингът обаче си остава основен инструмент за фермерите за осигуряване на още земя.

Плюсове за клиентите по всичките ни продукти са улеснената процедура за кандидатстване и усвояване на кредита. Не изискваме купища документи, идеална кредитна история, подробни бизнес планове, нито поръчители, съдлъжници или допълнителни обезпечения като апартаментите, къщите или друго имущество на кредитоискателя. Освен това имаме административния капацитет за много по-бърза обработка на кредитното искане. Реално процедурата от кандидатстването до отпускането на средствата отнема само няколко дни спрямо повече от месец при други финансиращи институции.

Какво представлява лизингът на земя?

Лизингът за покупка на земеделска земя е един от най-популярните кредитни продукти, използвани от фермерите. Ние в "Агрион Финанс” се стремим да го предложим в още по-достъпна форма, съобразен според нуждите на всеки отделен клиент. На практика лизингът дава възможност на земеделците да закупят земята, която обработват като платят малка част от нейната стойност сега, според цената й в момента. Останалата част плащат в рамките на няколко години според избрания от тях срок. Така им осигуряваме спокойствие да планират разходите си и да развиват бизнеса си без да се притесняват за направените инвестиции в земя, която са обработвали, а не е тяхна собственост. 

Точно тук експертизата на "Агрион” е от ключово значение, тъй като ние познаваме особеностите на пазара и можем да  я оценим бързо и обективно. Освен това фермерът получава индивидуален погасителен план и опитен екип от висококвалифицирани специалисти, които познават в детайли пазарните реалности и могат да са на негово разположение 24 часа, седем дни в седмицата. Освен на веригата ни от офиси в цялата страна, клиентите могат да разчитат и на персонално отношение- т.е. ние да отидем при тях в удобно време и час.

Какви обезпечения изисквате за кредитите и дали те са по силите на земеделските стопани?

Както споменах обезпечението, което приемаме е земеделска земя. Избрахме именно този подход, тъй като искаме да сме от полза именно на всички онези фермери, които нямат други активи, които да заложат и остават с отрязан достъп до средства. Тъй като земеделието е бизнес, който не всяка банка разбира, често изискванията по тези кредити са много големи. А адекватни лихвени проценти успяват да договорят само най-големите в бранша. Затова целта, която си поставихме е предоставяме на изгодни кредити към собственици на земя, които по една или друга причина нямат възможност да ползват банково финансиране. Не искаме нито къщите, нито домовете на нашите клиенти.

Какво е нивото на ГПР по Вашите заеми? Какви такси събирате? Какво е нивото на неустойката за просрочие?

Ние нямаме такса за разглеждане и обработка на документи – на практика земеделецът не дължи нищо преди реално да получи по сметката си необходимите му средства. По всички останали параметри се приближаваме до банковите нива. Добрата новина за нас е, че фермерите взимат все по-информирани решения по отношение на техния кредитен портфейл. Вече много повече се интересуват какво би станало, ако в един момент не могат да си плащат заема и съответно проучват всички възможни варианти преди да се подпишат под нов кредит.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: интервю | кредитиране | данък върху дивидента | небрандирани коли | колонизиране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини