59 висши ръководители не са подали имотни декларации

Реалното финансово състояние на общините ще стане ясно през октомври

Снимка: Сметна палата
10:00 21.06.2016

„59 лица, заемащи висши ръководни длъжности, не са подали декларации за притежаваното от тях имущество. 26 от тях са членове на ръководни и контролни органи на политически партии, а 21 са магистрати“, заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков по повод днешното представяне на данъчните декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

„Броят на тези декларации за тази година е около 7000. Само 59 лица не са подали такива декларации. Сметната палата, от своя страна, трябва да уведоми изпълнителният директор на НАП и ръководителя на ДАНС. Тези институции, в рамките на своите компетенции, ще направят проверки дали има някаква причина те да не подадат тези декларации. Преобладаващата група са лица са членове на ръководни и контролни органи на политически партии.

Техният брой е 26. 21 са магистрати – прокурори и съдии. Аз лично нямам обяснение за това, защото законът е категоричен, че всяко лице, заемащо висша държавна длъжност трябва да оповести своето имотно и финансово състояние. Той е задължен да бъде открит и прозрачен към българските граждани“, каза Цветков.

Цветан Цветков обясни, че 6 месеца ще са необходими на Сметната палата, за да провери подадените декларации и да определи дали има несъответствие между написаното там и реално притежаваното имущество.

Той каза още, че в края на септември или началото на октомври, съвместно с НАП, одитното ведомство ще представи резултатите от финансовите одити на общините, за да може обществото да знае какво е състоянието им, отразено в техните отчети и установено от проверяващите органите.

„От одити за законосъобразност, от одити на финансовите отчети Сметната палата да премине към одити за ефективност и ефикасност на усвояването на публичните финанси, което означава дали общините постигат своите политики и програми и дали институциите изпълняват своите държавни политики и програми“, уточни Цветков.    
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | общини | имоти | ДАНС | данъчни декларации | Световен ден на кучето | Polaris | намеса на Русия в американските избори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини