Заловиха 12 терористи, подготвяли атентати в Деня на Турция

Цяла Анкара е блокирана, взети са невиждани мерки за сигурност

16:26 29.10.2016

Турските служби са арестували 12 души, планирали терористични нападения по време на националния празник на Турция. Половината от тях са членове на „Ислямска държава“, останалите са кюрдски сепаратисти от ПКК. Събитието се отбелязва при изключителни мерки за сигурност, съобщава агенция Dogan.

Турските антитерористи са провели спецакция рано тази сутрин, при която проверени 35 адреса и са задържани 12-те потенциални атентатори.

Над 10 хил. служители от силите за сигурност се грижат опазването на реда и спокойствието в Анкара. Градът на практика е блокиран – централната част е оградена с бариери в радиус от 22 км, скенери проверяват дори войската, участваща в официалните церемонии, в небето кръжат полицейски хеликоптери, отбелязва в. „Джумхюриет“.


Тържествата по повод 93-та годишнина от установяването на турската републиката започнаха с поклонение в мемориалния комплекс на нейния основател Мустафа Кемал Ататюрк.

„Героичната съпротива и волята отпреди 93 години, когато нацията ни обяви на целия свят победата си в освободителната борба, продължават и сега, а народният отпор срещу опита за преврат от 15 юли доказват това. Всички краища на Турция се вдигнаха на съпротива срещу опита на външни и вътрешни сили за посегателство спрямо нашата демокрация, независимост и законно правителство.

Дадохме 246 жертви, 2 194 души бяха ранени, но тяхната кръв бе пролята в защита и опазване на демократичните ни ценности и постижения, имаме волята и енергията да постигнем целите си в програмата до 2023 г.“, написа президентът Реджеп Ердоган в мемоариалната в музея на Ататюрк.


В словото си пред участниците в тържеството лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу призова за всеобщи усилия за установяване на истинската демокрация в страната и се зарече, че ако за това са необходими жертви, той пръв би заплатил такава цена.

„Републиката означава свобода, равнопоставеност между половете. НРП е партията, която гарантира правото на жените да избират и да бъдат избирани, а с това и право на участие в избори през 1934 г. Така Турция изпревари дори Франция.

Републиката означава и просвещение, и свобода на мисълта, словото и изразяването. По време на Османската империя до 1923 г. броят на лекарите е едва 54 души, една на 1000 жени е имала ниво на грамотност. Ето това обяснява какво е представлявало османството. Онези, които благодарение на принципите на републиката оглавиха държавата и сега вървят срещу нея, те са предателите на републиката“, заяви Кълъчдароглу пред митинга.

В официалните тържества участваха само избрани политици от властта и опозицията. Гражданите на Анкара са възпрепятствани – всички пътища, водещи към мемориалния комплекс на Ататюрк са блокирани от бариери, общински камиони от сутринта са препречили улиците, забранено е движението на автомобили. В Twitter заваляха гневни съобщения за блокадата, заради която столицата изглежда като във военно време.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | терористи | мерки за сигурност | блокада | митинг | Европейски парламент | лектори | BMW Group | брутни резервации | Ия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ