Нина Жекова, мениджър Корпоративни продажби във Виваком:

България може да е лидер в облачните технологии в Европа

При развитието на „Индустрия 4.0“ държавата и бизнесът трябва да бъдат партньори, за да бъде успешно внедряването й

Снимка: Икономика

Г-жо Жекова, като представител на VIVACOM Вие отговаряте за клиенти от правителствения сектор – министерства, агенции и други изключително важни органи за управлението на България. Какви според вас са тенденциите в развитието на държавната администрация?

Държавната администрация има ключова роля в развитието на България, както за гражданите, така и за бизнеса. Като част от голямото европейско семейство Българската администрация синхронизира законодателните и нормативните разпоредби, така че да се гарантират правата на гражданите. Напоследък все по-актуална тема е дигитална трансформация на администрацията и цялостната й цифровизация, като ангажимент на всички публични институции. Именно това е посоката, в която ще се движи правителственият сектор в следващите няколко години.

Готова ли е страната ни за новата ера - Индустрия 4.0, и за дигитализация на процесите в бизнеса и в обществото? Това в голяма степен засяга и държавното управление.

„Индустрия 4.0“ навлиза с все по-силни темпове в бизнеса и в държавния сегмент. Предстоят редица предизвикателства, свързани с процесите по дигитална трансформация, които са не само технологични, икономически, но и обществено значими.

Предстои редица процеси да бъдат дигитализирани в унисон с новите технологични промени в световен мащаб. При развитието на „Индустрия 4.0“ държавата и бизнесът трябва да бъдат партньори, за да бъде успешно внедряването й. Предпоставки за прилагането на „Индустриалната революция“ са човешкият ресурс и финансовият капитал. Решаването на проблема с човешкия ресурс е възможно чрез изграждане на образователна инфраструктура, както и подобрена връзката между науката и индустрията. 

Предимството на България пред другите страни по пътя на "Индустрия 4.0“ е, че страната ни се превърна в акселератор  за нови високотехнологични компании. Налице са финансовите инструменти, които са приложими в „Индустрия 4.0“, като програми „Хоризонт 2020: Инструмент за малки и средни предприятия“ и "Оперативна програма иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Друго предимство е създаването на екосистеми, каквато цели да бъде София Тех Парк например.

Каква е ролята на телекомите и конкретно на Виваком в този процес?

Концепцията за „Индустрия 4.0“ поражда необходимост от бързото развитие на технологиите за свързаност, широката употреба на облачните приложения и огромния обем данни, генерирани от устройствата тип IoT (Интернет на нещата).

Реализирането й е немислимо без осигуряване на качествени и надеждни телеком услуги и най-вече – високоскоростна интернет връзка, каквато Виваком предоставя, благодарение на силно развита си мрежа.

Но освен типично телекомуникационните решения, ние имаме амбиции да се развиваме и в сферата на облачните услуги. Вече сме поставили основите чрез дейта центрове, които управляваме и предлагаме на наши корпоративни клиенти. А съвсем скоро обявихме и началото на сътрудничеството си със световния лидер в ИКТ сферата – HUAWEI. Партньорството ни с тях ще допринесе за развитието на  облачни услуги у нас и позиционирането на страната ни като своеобразен хъб за Европа в това направление.

С други думи, концепцията за дигитализация на индустриите е немислима без равноправно сътрудничество между държавата и телеком компаниите, както и стартъп фирмите.

Разкажете ни конкретни примери за технологични решения, които предоставяте на клиентите си от правителствения сектор?

Виваком e предпочитан доставчик на фиксирани, интернет и мобилни услуги в правителствения сектор. Нашата мисия е да бъдем надежден и сигурен партньор, предоставящ телеком услуги и гарантиращ безупречно клиентско обслужване. Държаните институции развиват своите технологични потребности в синхрон със заобикалящото ни ежедневие.

Ние сме утвърден технологичен партньор при развитието на устойчиви системи за градски транспорт в редица общини. Сред тях са  Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора, части от София  и други.
Към момента осигуряваме телеком свързаност между информационните табла и градските автобуси, както и wi-fi в градския транспорт.

Други иновативни проекти са въвеждането на системи за мониторинг и контрол на автопарка. Нашата GPS платформа е доказала своята ефективност и надеждност в правителствения сектор.

Въвеждането на системите за видеонаблюдение и мониторинг е тенденция, която се засилва в публичния сектор.

Живеейки в дигиталната ера, сигурността на информацията и съхранението на лични данни са предизвикателство пред всички нас. Виваком като водещ телеком оператор предоставя цялостни решения, включващи собствени центрове за съхранение на данни и защита от кибератаки.

Имаме интересни проекти и в областта на образованието, като последният който реализирахме и се радва на голям успех в българските училища, е „Интерактивна класна стая“.

И не на последно място - голяма част от държавните структури с контролна функция вече са модернизирани и при проверки ползват таблети с мобилен интернет. На тях има инсталирани приложения, разработени специално за тяхната система.

С какво се различават клиентите от държавния административен апарат и бизнес клиентите?

Във Виваком имаме индивидуален подход към всеки клиент и се стремим да отговорим на неговите конкретни нуждите от телекомуникационни услуги. Обикновено малките и средните компании са по-динамични, трябва да реагират бързо на своите конкуренти в бранша и имат нужда от по-чести и спешни промени в технологичните си решенията. Ние сме гъвкави, като им осигуряваме 24/7 обслужване - както по административни въпроси, така и техническо обезпечаване. 

Държавната администрация и големите компании, от своя страна, изискват по-сложни разработки на решения, услугите са мултиплицирани и е необходимо сериозно обезпечаване на технологичната инфраструктура. Ние можем да осигурим това, благодарение на собствената ни оптична, медна и сателитна инфраструктура, силно развитата ни 4G мобилна мрежа, както и модерните ни Център за управление на мрежата и услугите и Център за съхранение на данни при бедствия и аварии.

Какво да очакват клиентите от Виваком до края на годината?

Виваком се стреми да задава тенденциите на пазара в полза на своите клиентите. Сега отново изненадахме нашите потребители с възможността да използват в роуминг включените си минути за разговори в страната. Това стана факт с новите ни Смарт планове два месеца преди влизането в сила на европейската регулация, която предвижда тази промяна за всички оператори. 

Ще продължим и занапред да радваме клиентите с технологични иновации и услуги с богато съдържание, така че Виваком да бъде предпочитан доставчик на телекомуникационни услуги в страната.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: технологии | Виваком | Индустрия 40 | Нина Жекова | телекомуникации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини