Българските фирми държат 13 млрд. лв. на каса

Текат 550 проверки на НАП за скрито разпределение на печалби

1 289 от българските фирми имат в касите си по над 1 милион лева в брой, а над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв. Това показват започналите през миналата седмица 550 проверки на Национална агенция за приходите. 

Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. По време на проверките се изследва дали търговските дружества  и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба.

Декларирайки голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите, смятат ревизорите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Очаква се броят на възложените проверки да нарасне значително в близките месеци. Ако бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП. 

Междувременно фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби могат да уведомят НАП и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.   
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пари | данъци | НАП | печалба | фирми | проверки | каса

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини