Виолета Генова, ландшафен архитект:

Балсамираните рози са новият хит сред луксозните подаръци в България

Те запазват свежестта си над 365 дни

Виолета Генова прави аранжировки с "балсамирани" "вечни" рози, които издържат повече от 365 дни. Тя е видяла това флористично изкуство в Лондон. Ландшафтният архитект разказва пред Economic.bg за аранжировките на балсамирани рози, раждането на това флористично изкуство и мястото му на българския пазар.

- Как се роди идеята за аранжировки на балсамирани рози?

- Преди повече от три години получих като подарък кутия с рози от моя приятел, докато бяхме в Лондон и  останах много впечатлена от възможността да запазиш за повече от 364 дни красотата на розите. След това се запознах подробно с флористичното изкуство за балсамиране на рози и създадохме собствен бранд, който да носи онзи блясък, лукс и усещане за любов, които изпитах при получаването на първата си кутия с рози. Всяка една роза в кутията изглеждаше впечатляваща и перфектно аранжирана в общия ансамбъл от красота и стил, които излъчваха. И до днес пазя тази първа кутия с рози у дома.

- Какво представлява самото балсамиране и как то въздейства на цветята, за да издържат в този вид 365 дни?

- Балсамирането на розите е метод, който е известен от години, но първи започват да го прилагат в ОАЕ, където искат да запазят за по-дълго време красотата и свежестта на розите. Естествените сокове се извличат и се заменят с по-чисти съставки, които дават „втори“ по-дълъг живот на розата и позволяват тя да има еластични стебла, листа и да изглежда напълно „жива“, но без характерния аромат. 

Флористичното изкуство се заражда във Франция преди столетие, когато майсторите шапкари правили специални кутии за шапките на клиентките си. По-късно дамите използвали празните кутии, за да съхраняват, подреждат и аранжират цветя в тях. Така през годините се заражда изкуството на розите в кутии. Сега то е много разпространено и популярно не само в Европа, но и в Азия и САЩ. Щастлива съм, че съм създател на българския бранд, който отговаря на всички световни изисквания в сегмента „луксозни подаръци“.

- Трябва ли да се съхраняват по определен начин и някакъв специален сорт рози ли са това?

- Розите, които получавам в ателието в София, пристигат от специална ферма в Еквадор. Това са сорт рози, които са с големи „цветове“, издръжливи са и затова могат да бъдат „балсамирани“. Когато получите кутия с дълготрайни рози трябва да знаете, че те не се поливат, може да сложите кутията на сенчесто място в дома ви. Друго важно нещо е да не затваряте кутията, освен в случаите, ако пътувате или я транспортирате. Не вадете розите от кутията и не нарушавайте тяхната цялост. При правилно съхранение на кутията с рози може да се радвате на това флористично изкуство дори повече от година, споделят наши клиенти.

- Как вървят цените на предлаганата от Вас услуга? Каква е цената на кутия със 100 червени рози, например?

- Екипът е проектирал няколко различни вида кутии - кръгли и квадратни, изработени от скъпи материали, които при допир дават усещането за лукс и специално отношение. Всяка кутия има обем за точно определен брой рози, които се аранжират по определена схема, така че при отварянето на кутията изненадата наистина да бъде „уау“. Нямаме кутия, която може да побере 100 рози, но си пожелавам следващата година да можем да предложим и такава изненада за нашите приятели и клиенти. 

Важно е да отбележа, че освен с балсамирани дълготрайни рози, много често клиентите си поръчват кутии с „живи“ рози. Последната новост, която пуснахме е „single“ роза, която може да откриете поставена в индивидуална луксозна кутия от кадифе, носеща усещането за бижу и нещо много ценно. Може да видите в нашия сайт www.grandroses.com вариантите за кутии и брой рози, както и цените, които сме се стремили да бъдат достъпни за повече хора, които ценят красотата, стила и харесват екстравагантните подаръци.


- Как се възприе вашата идея на българския пазар и има ли подобно нещо почва у нас?

- Още преди да стартирам с идеята се посъветвах с моите бивши преподаватели от Лесотехническия университет, които ме увериха, че в България има пазар за подобен род флористично изкуство, което тепърва ще се развива по подобие на повечето европейски и световни градове. Различното е че, нашата компания предлага идея, която е авторска и е специално съобразена с български пазар и нагласите на потребителите. Ние не желаем да бъдем електронен магазин, който да продава нещо готово, внесено, а да създаваме авторски кутии за специални поводи и за хора, които могат да дойдат да ни видят, да поговорят и да направим заедно изненадата, която искат да постигнат с кутия с рози.

- Какви са последните тенденции при аранжировката на балсамирани рози в кутии?

- Това, което предлагаме в момента е световна тенденция. Ние винаги следим най-популярните компании от Ню Йорк и Париж, които винаги има с какво да ни изнадат, но бих казала, че и нашия флористичен екип има страхотни идеи, макар че голяма част от жеанията за дизайн на розите в кутии идва от самите клиенти. Дамите харесват много черни рози, желанията им се тяхната буква да е изобразена с червени или бели рози, а мъжете харесват да подарят класически червени и бели рози или нетрадиционни сини. Ние винаги съветваме клиентите освен да се съобразят с личното желние на човека, на който подаряват, да знаят и символиката на цветовете на розите.

- Какви цветове се поръчват най-много и носят ли някакво послание различните цветове?

- Любовта има няколко цвята- червеното за дълга и истинска любов, розовото за първа любов, която е още крехка и момичешка. За новородено е добре да се подарят бели рози, тук може също да се играе с отделните цветове - розови за момиче и сини за момче. Мъжете обичат да подарят двете крайности- класически цветове и нетрадиционните. В момента много голям интерес има към single розите в кутии, които са като скъпо бижу - една роза ,но казва толкова много неща.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: интервю | подарък | балсамирани рози | изненада

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини