Безплатна вода и пари за лондончани, ако връщат пластмасовите отпадъци

Бутилките от напитки са сред най-големите замърсители на р. Темза

Гражданите на Лондон да получават безплатна питейна вода и пари, ако предават използваните пластмасови бутилки. Тази мярка обмислят властите в британската столица в опит да насърчат рециклирането на пластмаса.

Пластмасовите отпадъци са един от сериозните проблеми на Лондон. Според комисията по околна среда в общинския съвет са необходими сериозни мерки за насърчаване на рециклирането на пластмасите и особено бутилките от напитки, съобщават британските медии. 

Именно лондончани консумират най-големи количества бутилирана вода във Великобритания, а пластмасовите шишета съставят около 10% от отпадъците, попадащи в река Темза.

Възможно решение на проблема е да се въведе депозитна схема за пластмасови бутилки, подобна на тази в Германия, където бутилките се предават в публични обекти (търговски центрове, търговски вериги и др.) срещу парични суми. Резултатът е впечатляващ – 99% от шишетата от пластмаса във Федералната република се рециклират.

Предлагането на безплатна чешмяна вода из града е друга мярка, която предлага местната власт. Чешми може да има на всички ключови места в града, както и по спирките на транспортната мрежа. Така хората ще могат да си наливат вода в собствени шишета. Това ще намали купуването на бутилирана вода.

Наливна безплатна вода могат да предлагат и някои бизнес-организации, партньори на общината. Разработването на софтуерно приложение, което помага на потребителите да намерят местата, където могат да си налеят такава вода, би помогнало значително, смята общинският съвет.

Комисията предупреждава, че не бива да се предвиждат мерки, които биха могли да насърчат потребителите да пият повече подсладени напитки.

Мерките за опазването на околната среда бяха един от акцентите в кампанията на настоящия кмет на Лондон Садик Хан и той вероятно ще подкрепи идеята на колегите си от местната власт.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | отпадъци | рециклиране | Садик Хан | питейна вода | пластмасови бутилки | софтуерно приложение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини