Безработните ще плащат 18.40 лв. месечно за здравни вноски

Причината е вдигането на минималната заплата от 1 януари 2017 г.

18,40 лв. на месец дължат българите, които са трайно безработни и сами внасят задължителните си здравни вноски. Промените идват след въвеждането на новия размер на минималния осигурителен доход от 1 януари 2017 г, който стана 460 лв. 

По закон неосигурените лица на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход на осигуряващите се лица, или здравноосигурителната вноска за тях се изчислява на 8% върху 230 лв. 

Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се плащат. За месец януари 2017 г. например, здравната вноска трябва да се внесе най-късно до 25 февруари. 

Самоосигуряващите се лица трябва да внасят сами здравните си вноски от 1 януари, като подадат декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаването й е от 500 до 1000 лв. 

Всеки може да направи справка за здравния си статус 0700 18 700 или на уеб страницата на НАП.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: здравни вноски | здраве | минимална заплата | осигуряване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини